Spisovatelé do knihoven

Asociace spisovatelů a české knihovny společně připravily od září 2019 do června 2020 další ročník projektu autorských čtení, jehož název zní Spisovatelé do knihoven. S významnými českými autory se budete setkávat každý měsíc v Domě čtení.    

Celý článek
PressReader

Noviny i časopisy z různých zemí světa zdarma i do mobilu. Číst Mladou frontu dnes nebo Hospodářské noviny zdarma ve svém mobilním zařízení. Nebýt omezený výpůjční lhůtou. To jsou novinky, které vám nabízíme i bez čtenářského průkazu.    

Celý článek
„Kníže vědy“ Alexander von Humboldt

Letošní rok je ve znamení dvojitého výročí německého přírodovědce a geografa Alexandra von Humboldta (1769–1859). Zejména připomenutí zářijového 250. výročí Humboldtova narození je pro sousední Německo výjimečnou událostí. Právě v Německu je Humboldt dodnes váženou a uctívanou osobností, jinde bohužel povědomí o něm neodpovídá jeho významu a zásluhám.    

Celý článek
Pozvánky na akce e-mailem

Chcete mít přehled o tom, jaké akce pořádáme? Chcete dostávat informace o filmových projekcích nebo koncertech? Nechte si zasílat pozvánky na akce e-mailem.    

Celý článek
Prodloužení v mobilu

Používáte zařízení s operačním systémem iOS nebo Android? Chcete mít přehled o stavu výpůjček? Stáhněte si prodlužovací aplikaci Městská knihovna v Praze z Apple Store nebo Google Play.    

Celý článek
Místo pro váš plakát

Pořádáte kulturní nekomerční akci a hledáte místo, kam zdarma a legálně vylepit hotové plakáty nebo umístit letáčky k rozebrání?    

Celý článek
Rozvojové karty Logico

Přijďte si vyzkoušet interaktivní karty Logico Primo a Logico Piccolo, které jsou nyní nově k dispozici v Oddělení pro děti a mládež Ústřední knihovny.    

Celý článek
Vyplatí se knihovna

O tom, že knihovna je nepostradatelná instituce, nepochybuje žádný čtenář. O tom, že by knihovnu mohl postrádat, protože to je položka v rozpočtu, který potřebuje seškrtat, zauvažuje čas od času každý zřizovatel. Jak se daňovým poplatníkům vyplácí investice do instituce a veřejných služeb, které z podstaty negenerují žádný ekonomický zisk?    

Celý článek
Samoobslužné půjčování – návod

Samoobslužné půjčování zavádíme postupně do všech poboček. Podívejte se na stručný návod a půjčujte si knihy sami. Rádi vám se vším poradíme, je to úplně jednoduché    

Celý článek
Melantrichova bible

Letos na jaře uběhlo 470 let od prvního vydání slavné české bible- takzvané Melantrichovy. Okolnosti jejího vzniku jsou poměrně zajímavé – bible vyšla v době tuhé cenzury. Ferdinand I. Habsburský v reakci na proběhlý stavovský odboj ustanovil na několik let jediným tiskařem v Čechách malostranského tiskaře Bartoloměje Netolického.    

Celý článek
Revoluce v půjčování knih

Městská knihovna v Praze se připravuje na zavedení technologie RFID, která přinese rychlejší půjčování knih. Co se skrývá pod záhadnou zkratkou?    

Celý článek
Knihovní řád 2019 – nové výhody a pravidla

V pondělí 26. srpna 2019 otevíráme naše pobočky a také přinášíme novou verzi knihovního řádu. Co v něm najdete? Rozšiřujeme výhody pro uživatele se specifickými potřebami a také popisujeme pravidla pro tzv. samoobslužné služby, které jsou spojeny s nástupem RFID technologií v knihovně.    

Celý článek
strana z  62