Beletrion vybírá za vás

Čtěte online zahraniční klasiku i současnou českou beletrii pomocí nové služby Beletrion.    

Celý článek
Hudební novinky: konec léta 2022

Hudební oddělení Ústřední knihovny pro vás připravilo několik knih týkajících se žánrů, které slaví největší úspěch v 21. století – tanci, rave-parties a hiphopu.    

Celý článek
Česká společnost

Přednášky Pavla Pospěcha, Martina Buchtíka, Petra Hlaváčka, Tomáše Halíka a Michala Frankla o stavu současné české společnosti.    

Celý článek
ASEAN+3 Film Festival

Filmová přehlídka krátkých i celovečerních asijských filmů. Festival probíhá od 1. září do 10. září 2022.    

Celý článek
Novinky z Artotéky: srpen 2022

V srpnu 2022 pro vás Artotéka připravila nové knihy z oblasti výtvarného umění.    

Celý článek
Povídky stokrát jinak – první díl

Povídky jsou dobrý žánr na dovolenkové čtení. Jsou kratší, často mají překvapivé vyústění, které vytrhne z odpoledního spánku na dece. Vybrali jsme méně známé povídkové soubory známých autorů.    

Celý článek
CONiáš na lovu

Zveme vás šestnáctý ročník CONiáše, který má letos tematiku monster a příšer a koná se se v sobotu 17. září 2022 od 10:00 do 18:00 hodin v malém sále Ústřední knihovny.    

Celý článek
Provaznická ulice a dům číslo popisné 385

Lenka Hanzlíková píše odkud historicky pochází jméno Provaznické ulice a o tajemství domu č. p. 385, který v této ulicí sídlí.    

Celý článek
Ediční plán e-knihovny: podzim – zima 2022

E-knihovna připravila nový ediční plán na období podzim – zima 2022. Jeho nejvýraznější položkou je tentokrát tzv. antická knihovnička, v níž najdete mnoho děl od Aischyla, Apuleia, Eurípida, Plútarcha, Sapfó a dalších.    

Celý článek
Vzpomínka na léto 2002, kdy hodně pršelo a pak přišla velká voda

Tisková mluvčí knihovny Lenka Hanzlíková vzpomíná na velké povodně před dvaceti lety. Co knihovna zažila a jaké si z toho vzala poučení? Proč je důležitá resilience? To vše se dozvíte v článku.    

Celý článek
Novinky z divadla a filmu: srpen 2022

Na srpen 2022 pro vás Divadelní a filmové oddělení připravilo knihu básníka a esejisty Petra Krále věnovanou jeho filmovým studiím, knihu o základech cirkusové pedagogiky nebo biografii slavné herečky němého filmu Hedy Lamarr.    

Celý článek
Příběhy knih

Navštivte první online výstavu, která vám přiblíží vzácné knihy, kuriozity i cenné dokumenty z Oddělení vzácných tisků.    

Celý článek
Literární kalendárium: srpen 2022

V srpnovém kalendáriu připomínáme autory, kteří jsou stvořiteli různých novodobých mýtů i autory, kteří se skrze dílo rozhodli přetvořit sami sebe.    

Celý článek
Šumava dávno i nedávno

Vstupte s pomocí e-knih do prostor mytické Šumavy, kraje, o kterém psali Karel Klostermann, Adalbert Stifter nebo současní prozaici Martin Sichinger a David Jan Žák.    

Celý článek
Mami, tati, dějou se věci 2022

Zveme vás na třetí ročník festivalu, který nabídne divadelní představení, čtení poutavých příběhů, tvořivé dílny pro nejmenší i malý bazar. Přijďte si užít letní den, hrát si, vyrábět nebo si vyměnit školní potřeby a hračky.    

Celý článek
Další stránka
strana z  62