Hlasy z exilu – literatura českých exulantů

Exil je mezní zkušenost a čeští spisovatelé, básníci, politici i filozofové s ním měli za celé dějiny bohatou zkušenost. Jak se tato zkušenost projevila v jejich dílech najdete v našich e-knihách.    

Celý článek
Ondřej Havelka v knihovně

V dubnu 2022 nás v Ústřední knihovně čeká koncert Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers. Při té příležitosti chceme toto pozoruhodné hudební těleso přiblížit. Máme pro vás čtení i výběr nahrávek.    

Celý článek
Novinky z e-knihovny: duben 2022

Co stahovat v e-knihovně? Prózu Jáchyma Topola, která Česko zavádí do třetí světové války s Ruskem. Sbírku pražsko-ukrajinské básnířky Marie Iljašenko. Nebo román Jana Jandourka o mladém knězi, co se vzdá víry kvůli ženě.    

Celý článek
Playlist: Ukrajina

Poslouchejte hudbu z Ukrajiny online nebo si půjčte významné ukrajinské interptety i skladetele v knihovně. Playlist pro vás vytvořila Zuzana Milerová z Hudebního oddělení Ústřední knihovny.    

Celý článek
Česká divadelní režie

Dvacáté století se označuje jako „století režiséra“. Proč tomu tak je? Na tuto otázku vám odpoví cyklus přednášek Marty Ljubkové, dramaturgyně Činohry Národního divadla v Praze.    

Celý článek
Velikonoce na Mariánském

Poprvé na Mariánském náměstí! Od 8. do 24. dubna 2022 se Pražané a návštěvníci metropole mohou těšit na tradiční pomlázky, pochutiny i doprovodný program.    

Celý článek
Orbis pictus – první dětská učebnice

Jana Kozáková z Vzácných tisků přibližuje slavnou Komenského učebnici Orbis Pictus. Do různých vzácných vydání této knihy pak můžete v tomto oddělení nahlédnout.    

Celý článek
Literární kalendárium: duben 2022

Dubnové kalendárium přináší výročí těch nejslavnějších autorů jako je Allen Ginsberg, Jacques Prévert, Kurt Vonnegut nebo Robert Musil. Zastavíme se i u autorů méně známých či zcela neznámých.    

Celý článek
Čtyři podoby spirituality

Blížící se Velikonoce nás inspirovaly k výběru akcí i online obsahu s duchovní tematikou.    

Celý článek
Zaměřeno na Ukrajinu: duben 2022

Připravujeme pro vás pořady k aktuálnímu dění na Ukrajině. Přednášky, filmy, literární večery i možnost pro setkání ukrajinských dětí a maminek.    

Celý článek
Tahák k maturitě

Začínáte se děsit letošního seznamu maturitních otázek z literatury? Nabízíme pomocnou ruku! Nečekejte zpracované otázky, protože ty umí vygooglit každý. Máme pro vás online tahák, který vám při maturitě může pomoct.    

Celý článek
Služba za službu

Služba za službu – mezinárodní výměna znalostí a dovedností.    

Celý článek
Rozhovor se Soňou Nevšímalovou

„Spíme méně, než před sto lety", říká Prof. MUDr. Soňa Nevšímalová, DrSc. Rozhovor vede Lucie Žemberyová z Dílny Ústřední knihovny.    

Celý článek
Hudební novinky: březen 2022

Hudební oddělení Ústřední knihovny připravilo nejnovější knihy s hudební tematikou.    

Celý článek
Životní pouť Gabriely Preissové

Ve středu 23. března 2022 si připomeneme 160. výročí narození Gabriely Preissové. České prozaičky a emancipované ženy, která témata svých děl našla na Moravském Slovácku.    

Celý článek
Další stránka
strana z  62