Vydáváme znovu Jana Křesadla

E-knihovna začíná postupně vydávat prozaické i básnické dílo Jana Křesadla. První knihy, které si můžete stáhnout je sbírka povídek Království české a jiné polokatolické povídky, novela La Calle Neruda a záznamy snů.    

Celý článek
Divadlo, hrej!

Open call pro divadelní soubory, studentská divadla, divadelní spolky.    

Celý článek
František Halas – básník, který se vrátil

Tomáš Dušátko z Oddělení vzácných tisků píše o životě a díle Františka Halase.    

Celý článek
Milostivé léto brzy končí

V pátek 28. ledna 2022 končí akce Milostivé léto. Pokud aktuálně řešíte závazky vůči naší knihovně, můžete tuto akci ještě využít.    

Celý článek
Kousek Středomoří v Praze

Věděli jste, že slavný architekt Josip Plečnik se také uvádí jako Jože Plečnik? Tento fakt a mnohé další zajímavosti můžete zjistit v článku Václava Drašnara. 23. ledna 2022 si připomínáme stopadesáté výročí narození tohoto tvůrce.    

Celý článek
Sál Žatecká dočasně uzavřen

Vážení čtenáři, z technických důvodů je dočasně uzavřen prostor divadla známý jako Říše loutek v Ústřední knihovně. Informace o náhradním programu budou uveřejněny na www.mlp.cz/akce nebo www.riseloutek.cz. Děkujeme za pochopení.    

Celý článek
Literární kalendárium: leden 2022

Připomeňte si s námi výročí narození francouzského dramatika Molièra, českého surrealistického básníka Pavla Řezníčka, prozaičky Olgy Tokarczukové a dalších.    

Celý článek
Novinky z Artotéky: leden 2022

V lednu 2022 pro vás Artotéka připravila nové knihy z oblasti výtvarného umění. Na co se můžete těšit? Na publikaci o vnitřních periferích měst, katalog z výstavy Afrodita dnes nebo deník Vladimíra Kopeckého.    

Celý článek
Novinky z e-knihovny: Ulička odvahy a jiné texty

Čtyři nové tituly, které se nesou ve znamení starých časů a vybízejí k opětovnému zkoumání. Romány Václava Řezáče, Aloise Jiráska, méně známá hra Jiřího Mahena i proslulá první sbírka Jana Nerudy.    

Celý článek
Venkovní rodinná hra na zimní měsíce

Zahrajte si s dětmi na Kampě a v jejím okolí zimní venkovní hru, kterou pro vás připravili knihovnice a knihovníci z dětského oddělení Ústřední knihovny.    

Celý článek
Podcast: Historie a vývoj dramatu

Poslechněte si cyklus přednášek o vývoji světového dramatu, které u nás probíhaly na podzim minulého roku. Přednášeli tři odborníci na slovo vzatí: Marta Ljubková, Ilona Smejkalová a Jan Tošovský.    

Celý článek
Velká Praha s velkou knihovnou

Přečtěte si článek našeho kolegy Václava Drašnara z Oddělení Pragensií, který pojednává o vzniku tzv. Velké Prahy, jejíž založení tento rok slavíme.    

Celý článek
Udržitelná a stále se rozvíjející

Jaká bude Městská knihovna v Praze v roce 2022? Udržitelná a stále se rozvíjející. Tisková mluvčí Lenka Hanzlíková přibližuje výzvy, které nás letos čekají a které možná zaujmou i vás.    

Celý článek
Pusťte si krátké filmy z animační dílny

Minulý rok v Artotéce probíhala animační dílna, kde se děti prakticky učily, jak se dělá animovaný film. Behěm dílny vznikly tři krátké filmy, které si můžete pustit. Děkujeme lektorovi Hozovi > Všechny videa knihovny    

Celý článek
Roboti pro děti

Kreativní centrum Suterén v Ústřední knihovně pořádá lekce pro rodiče s dětmi. Co vás čeká? Pomocí robotických hraček a her učíme děti zábavnou formou základům programování a robotiky. Pozor! Kapacita je v tuto chvíli vyčerpána a není možné se objednat. Děkujeme za pochopení.    

Celý článek
Další stránka
strana z  63