Dvě prózy Fernanda Pessoy

E-knihovna nově připravila ke stažení dvě drobné prózy legendárního portugalského básníka Fernanda Pessoy. Autora slavné Knihy neklidu, spisovatele, který svou identitu rozpustil v mnoha fiktivních já, tzv. heteronymech.    

Celý článek
Literání soutěž O knihovnickou sovu

Pořádáme první ročník literární soutěže O knihovnickou sovu. Neváhejte a zkuste se do ní přihlásit. Říká se, že nejlepší scenárista je sám život a my chceme číst vaše příběhy.    

Celý článek
Erbenova Kytice

V roce 2020 uplynulo 150 let od úmrtí Karla Jaromíra Erbena. Představovat tuto osobnost klasické české literatury by bylo pro čtenáře zřejmě nošením dříví do lesa. Jana Kozáková z Oddělení vzácných tisků píše o Erbenově nejznámější díle – Kytici.    

Celý článek
Osobnostní rozvoj: rozhovor o depresi

Osobním rozvojem k životní spokojenosti – nový cyklus přednášek, který vám vždy představíme krátkým rozhovorem. Tentokrát hovoříme s MUDr. Alenou Večeřovou Procházkovou na téma deprese a úzkosti.    

Celý článek
Samoobslužné vracení

Pokračujeme v zavádění technologie RFID do našich služeb. Novinkou je pilotní provoz samoobslužného vracení. Loni jsme spustili samoobslužné půjčování a v tomto roce automat na vracení v Ústřední knihovně.    

Celý článek
Tipy na knihy

Nechcete číst jen e-knihy, ale potřebujete listovat šustícím papírem? Alena Tománková připravuje videa, ve kterých knihovnice a knihovníci doporučují zajímavé kousky ke čtení.    

Celý článek
Knížkohraní – duben 2021

V dubnu 2021 pro vás v Oddělení pro děti a mládež představujeme e-knihu v angličtině – Sleepy Mr Sloth.    

Celý článek
Četba pro školy i maturanty

Povinná školní četba pro základní školy i maturitní ročníky. Všechno pohodlně v digitální podobě.    

Celý článek
Současná česká próza

Stáhněte si e-knihy současných českých prozaiček a prozaiků.    

Celý článek
Zdravý, bezpečný a spravedlivý svět

Jaký bude svět po pandemii? Nevíme, ale jistě trochu jiný než byl doposud. Šetrnost vůči životnímu prostředí a udržitelný rozvoj však stále budou klíčovými pojmy.    

Celý článek
deFacto workshop

Na území hlavního města Prahy nabízíme zdarma workshopy školám a školským zařízením v rámci sítě poboček Městské knihovny v Praze.    

Celý článek
Podcast: Velhartice

Poslouchejte podcast o českých hradech, zámcích a tvrzích. Projdeme postupně krušnohorský Hasištejn, Krásný Dvůr na Žatecku, vodní hrad Švihov a Velhartice, ukryté mezi pošumavskými kopci.    

Celý článek
BOOKPORT: Přiznávám, že…

Román, napsaný sytým postmoderním jazykem, je vyváženou kompozicí, v níž se naléhavě ozývají témata zla či zrádných a scestných ideologií, které ženou lidstvo do záhuby.    

Celý článek
BOOKPORT: Vycpaný barbar

Důmyslně zkonstruovaný román. Příběh beznadějného zápasu prokletého génia. Obraz vášní, radostí a strastí v životě učených hlav. Melancholická kritika osvícenství.    

Celý článek
BOOKPORT: Máma

Hlavním tématem této rozsahem nevelké novely je boj s puzením temných sil, ovíjejících a stahujících k sobě.    

Celý článek
Další stránka
strana z  63