100 let od narození Josefa Hiršala

Připomínáme si sto let od narození významného překladatele a básníka Josefa Hiršala. Vybrali jsme pro vás knihy, které si u nás můžete půjčit, a také připravili hrst citátů Hiršalových pozoruhodných myšlenek o poezii, tvorbě či překládání.    

Celý článek
Ediční plán e-knihovny: podzim – zima 2020

E-knihovna připravila nový ediční plán na období podzim – zima 2020. Ediční plán si můžete stáhnout v pdf nebo prohlížet na Issuu.com.    

Celý článek
Knihy Petra Krále ke stažení

Významný český básník, esejista a překladatel Petr Král zemřel ve středu 17. června 2020. E-knihovna postupně vydává básnické i prozaické dílo Petra Krále.    

Celý článek
Letní workshopy v DOKU 16

Sousedská řemeslná dílna DOK 16 pořádá během celého léta rukodělné workshopy. Naučíte se na nich pracovat s dřevem, vyrábět barefoot sandály nebo ptačí budky pod dohledem zkušené ornitoložky. Stačí si vybrat.    

Celý článek
Léto na dece s Oskarem

Bibliobus Oskar nabízí stejné služby jako kterákoliv jiná pobočka: půjčíte si knihu, vrátíte knihu, připojíte se na internet nebo pořídíte čtenářský průkaz. Každé léto přijíždí Oskar na vybraná místa v Praze, aby vám zpříjemnil prázdniny.    

Celý článek
Knížkohraní – červenec 2020

V červenci 2020 pro vás v Oddělení pro děti a mládež představujeme sbírku básní Říkej si a hraj od Karla Jaromíra Erbena.    

Celý článek
Tento týden přišel mail se starými novinkami

Vážení čtenáři, tento týden přišel z technických důvodů pravidelný e-mail pouze se starými novinkami v PDF.    

Celý článek
Novinky v Pragensiích – červenec 2020

Zajímají vás nové knihy o Praze, ale domácí knihovnu už máte přeplněnou? Nestačí vám nové publikace prolistovat v knihkupectví? Nevadí, možná už je máme v Pragensiích.    

Celý článek
Pražská kniha – červenec 2020

Pomáháme pražským nakladatelům a nakupujeme od nich knihy. Každý měsíc vybíráme z nových nákupů ty nejzajímavější tituly. Představí je vám ti nejpovolanější – naši knihovníci a lektoři. Červenec patří tipům knihovnic a knihovníka z dětského oddělení v Ústřední knihovně.    

Celý článek
Do knihovny bez roušky

Vážení čtenáři, od středy 1. července 2020 už nemusíte v knihovně nosit roušku.    

Celý článek
Knížkohraní – červen 2020

V červnu 2020 pro vás v Oddělení pro děti a mládež představujeme sbírku básní Každý bulí nad cibulí od Ester Staré.    

Celý článek
Rozhovory o vědě

Připravili jsme pro vás nový třídílný cyklus podcastů: Rozhovory o vědě. Co nám vědci a vědkyně mohou s určitostí sdělit? Jak se utváří vědecké poznání? Jak se ověřuje? Lze vůbec předat nové objevy laické veřejnosti v nezkreslené formě?    

Celý článek
Pražská kniha – červen 2020

Pomáháme pražským nakladatelům a nakupujeme od nich knihy. Každý měsíc vybíráme z nových nákupů ty nejzajímavější tituly. Představí je vám ti nejpovolanější – naši knihovníci a lektoři. Červen patří tipům lektora naučné literatury Martina Kredby.    

Celý článek
Zmařený život čtenářky Hvězdy na slunečném ranči

Některé knihy jsou vzácné svým stářím. Některé svým obsahem, jiné zpracováním. A také jsou knihy vzácné tím, že se k nim váže příběh. Tak jako ke knížce Hvězda na slunečném ranči, která představuje běžnou dobovou produkci. Ta knížka by byla úplně obyčejná, kdyby nebyla darovaná, a to hned dvakrát.    

Celý článek
Knihovna na vlnách 2020

Oblíbený festival Knihovna na vlnách proběhne i letos. Čekají nás malé změny. Festival se tentokrát odehraje v nově otevírané sousedské dílně DOK16 a v prostorách Mariánského náměstí před Ústřední knihovnou.    

Celý článek
Další stránka
strana z  63