Vybíráme
27. 5. 2022, WEBREDAKTOR

Projekt Naučit se učit je určený studentům a pedagogům pražských středních škol.

V jeho rámci jim poskytuje Městská knihovna v Praze členství v knihovně zdarma. Získávají tak bezbariérový přístup k našim prezenčním i online službám. Nabídku knihovny mohou ale ovlivňovat i samy školy.

Více o projektu

Naučit se učit je společným projektem Hlavního města Prahy, Pražského inovačního institutu a Městské knihovny v Praze. Všichni partneři tímto projektem vyjadřují silný zájem na prohlubování dovedností studentů a zvyšování jejich mediální a informační gramotnosti, která je nezbytná pro orientaci a bezpečné fungování v dnešní společnosti.

Na základě mapování potřeb škol, které se do projektu zapojily jako první, jsme připravili lekce na posílení kompetencí potřebných k úspěšnému napsání seminárních, ročníkových a odborných prací. Součástí nabídky je také oceňovaný workshop mediálního vzdělávání „deFacto“, který vznikl ve spolupráci Městské knihovny v Praze, Katedry informačních studií a knihovnictví Masarykovy univerzity a několika pražských škol.

Více o workshopu >>>

Fond naší knihovny a kreativní prostory

Fond Městské knihovny v Praze tvoří téměř dva miliony publikací, ale knihovna 21. století umí nabídnout i další vzdělávací a volnočasové aktivity a služby. Knihovna je jedním z největších vydavatelů e-knih v České republice a pro naše uživatele navíc zpřístupňujeme databázi českojazyčných knih Bookport.

Naše knihovna také disponuje třemi kreativními prostory – v jednom se můžete naučit šít, ve druhém pracovat se dřevem, papírem, knihami a dalším materiálem a třetí je uzpůsoben na drobné kreativně-technologické projekty. Všechny dílny jsou postaveny na principu sdílení a podporují opětovné využití starých, ale stále funkčních nebo opravitelných věcí. Plně je mohou využívat právě jen registrovaní čtenáři a čtenářky.

Nabídka školám pokrývá i další témata: lekce skečnoutingu, moderní dějiny formou improvizačních her a scénického čtení či seznámení s pokročilými strategiemi vyhledávání v online databázích.