Vybíráme
13. 12. 2021, WEBREDAKTOR

Rok 2022 bude věnován udržitelnosti a Cílům udržitelného rozvoje. Knihovny bez ohledu na svoji velikost nebo specializaci tak mají příležitost nejen seznámit veřejnost s novým tématem, ale také rozvinout a posílit svůj potenciál.

Rok 2022 v knihovnách ve znamení udržitelnosti

V jednotě je síla, proto pracovní skupina pro komunikaci knihoven v rámci plnění Koncepce rozvoje knihoven ČR zavedla systém komunikačních témat, která budou knihovny provázet po celý rok.

Téma vychází z 17 Cílů udržitelného rozvoje formulovaných Organizací spojených národů. Jde o jediný globální plán udržitelného rozvoje lidstva, který máme k dispozici. K jeho naplňování se zavázaly všechny členské státy OSN. Cíle udržitelného rozvoje jsou komplexní a zahrnují složku sociální, ekonomickou i ekologickou a jejich mottem je „leave no one behind“, tedy nikdo nemá být vyloučen, protože udržitelný rozvoj lidstva se týká nás všech. Zároveň jejich šíře dává příležitost pro zapojení opravdu všech. Třeba zorganizovat úklid nejbližšího okolí knihovny nemusí být úplně složité a přitom aktivita obsahuje hned několik cílů.

VÍCE SE DOZVÍTE ZDE >>>

Autor textu: Lenka Hanzlíková, tisková mluvčí a vedoucí oddělení komunikace