Vybíráme
3. 3. 2022, WEBREDAKTOR

V březnu 2022 pro vás Divadelní a filmové oddělení připravilo knihu o filmovém plakátu, antologii neoficiálních divadelních her z obodobí komunistické totality nebo svazek divadelních prací dramatika Jeana Giraudouxe.

Filmové plakáty

Kniha, plná plakátů z nejrůznějších částí světa a všech období filmové tvorby, je podrobnou historií jednoho z nejzajímavějších reklamních médií.

Obsahuje kapitoly zaměřené na tvůrce plakátů, vývoj stylů, vliv politiky a ideologie i na to, jakou roli ve vývoji filmového plakátu hrála komerce. Oproti původnímu vydání obsahuje i 16 nových stran o vývoji českého a slovenského filmového plakátu.

PŮJČTE SI

Neoficiální drama z komunistické totality

Kniha představuje výbor z českých dramat, která vznikala mezi lety 1948–1989 jako neoficiální a dochovala se buď v rukopise, nebo zveřejněna samizdatem či publikována v exilu.

Antologie nepředkládá díla známých dramatiků, většinou představitelů tehdejší politické opozice, neboť ta jsou již čtenářsky dostupná, ale pokouší se zpřístupnit méně známou oblast této literatury. Do knihy proto byly vybrány hry pro divadlo nebo rozhlas, které zůstaly veřejnosti takřka neznámé. Publikaci uvádí odborná studie o neoficiální dramatice v uvedeném období.

PŮJČTE SI

Giraudoux, Jean: Hry

Jedenáct dramat jednoho z nejvýznamnějších francouzských dramatiků Jeana Giraudouxe.

Giraudouxovo svébytné dramatické dílo plné morálních i milostných paradoxů představuje tento výbor jak na základě her proslavených, tak těch, které se zatím pozornosti českých čtenářů ani divadelníků nedočkaly. Velkou část knihy tvoří nově vzniklé překlady. Texty her doplňuje původní studie představující Giraudouxe coby divadelníka, soupis uvedení jeho her na českých scénách a obsáhlá ediční poznámka zaměřená na genezi překladů

PŮJČTE SI