Vybíráme
11. 4. 2022, WEBREDAKTOR

Dvacáté století se označuje jako „století režiséra“. Proč tomu tak je? Na tuto otázku vám odpoví cyklus přednášek Marty Ljubkové, dramaturgyně Činohry Národního divadla v Praze.

Ve třech setkáních se budeme zabývat otázkou české divadelní režie. Od počátků české režie, spjaté s Národním divadlem, přejdeme k reformátorským osobnostem meziválečné doby a skončíme v současnosti. Půjde o to zjistit, co vlastně režie je, co přináší, jak se vyvíjí a jak moc ovlivňuje tvar jevištního díla. V přednáškách se budeme opírat o obrazový materiál, o videozáznamy a doporučíme i literaturu. Tip! Podívejte se na knihy o divadelní režii v katalogu. Vstupné 50 Kč. Přednášky se konají v sálech Ústřední knihovny. Jak se k nám dostanete? Metrem A, tramvají číslo 17 a 18; autobusem číslo 207 a 194.

Zakladatelé české režie

Kde Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy 28.4.2022 | 17:00

Začínáme na přelomu 19. a 20. století, kdy profese režiséra dostala svůj současný význam. Zastavíme se u zakladatelské generace Národního divadla (Kvapil, Hilar). Podíváme se na tvorbu významného reformátora E. F. Buriana a jeho současníků. V těchto případech bude naše práce spíš „archeologická“ – budeme si povídat o umění, které nikdo z nás neviděl, takže čerpáme jen z dobových materiálů. Tématem bude i smutek a radost z efemérnosti divadelního díla a věčné téma „moderní“ versus „klasický“.

KOUPIT VSTUPENKU

Česká divadelní režie II: V letech nesvobody

Kde Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy 4.5.2022 | 17:00

Jací významní režiséři tvořili v padesátých až osmdesátých letech minulého století? Pokusíme se čtyřicet let vtěsnat do šedesáti minut a dotknout se toho, jak politická situace ovlivňuje divadlo a jak se projevuje v režijní profesi. Zazní jména Alfréd Radok, Otomar Krejča, Jan Grosmann (a mnohá další).

KOUPIT VSTUPENKU

Česká divadelní režie III: Posledních třicet let

Kde Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy 26.5.2022 | 17:00

Co se stalo s divadlem, jeho postavením – a hlavně s funkcí režiséra po roce 1989, a co se s ní děje teď? Mezi plejádou slavných režijních jmen konečně přivítáme první významné české režisérky a podíváme se na to, jak souvisí režie se scénografií a dramaturgií. Nejsoučasnější trendy konečně opřeme o vlastní divadelní zážitky a přednášku proměníme v živou debatu o současném divadle a vstoupíme do jedenadvacátého „století diváka“.

KOUPIT VSTUPENKU

Marta Ljubková

Marta Ljubková je dramaturgyně Činohry Národního divadla v Praze. Vystudovala bohemistiku na FF UK a dramaturgii na Katedře alternativního a loutkového divadla DAMU v Praze. Od ukončení školy se věnuje dramaturgii a literární kritice.

Foto: Divadelní archiv Národního divadla