Vybíráme
29. 8. 2022, WEBREDAKTOR

Hudební oddělení Ústřední knihovny pro vás připravilo několik knih týkajících se žánrů, které slaví největší úspěch v 21. století – tanci, rave-parties a hiphopu.

Futures of dance studies

V našem oddělení najdete publikace i o tanci. Nejnovější přírůstek je kolektivní monografie z nabídky University of Wisconsin Press věnující se tanci v širokém poli významů. Jednotliví autoři přemýšlejí o tanci na jevišti, na obrazovce, ve studiu i na ulici a činí tak za pomoci pestrých metod a postupů z různých vědních oborů. Vějíř témat se dotýká rasy (tanec a jeho role v afrických, asijských, afroamerických nebo latinskoamerických komunitách), genderu, sexuality, politiky i ekonomiky. Většině přispěvatelů je kolem třiceti let a tato publikace tak v sobě chová příslib budoucího akademického psaní o tanci. Publikace je v angličtině.

PŮJČTE SI V KNIHOVNĚ

Kontra, Gabriela, ed.: Location TBA

Mladí jsou také tvůrci i aktéři knihy Location TBA, čtivé sondy do specifické subkultury tanečních rave-parties v českém prostředí inspirované zejména berlínskou klubovou scénou. Polygon, Nite Vibes, Harmony, Cukr. To jsou názvy některých kolektivů lidí, kteří specifické taneční večírky v posledních letech pořádají. Kromě sdílené estetiky je také spojuje důležitý site-specific aspekt: Každá akce se měla odehrát v jedinečném prostředí. Opuštěné továrny, prostory pražského hlavního nádraží i odsvěcené kostely. Nikdy jste předem nevěděli, kde se nakonec bude akce odehrávat. Location TBA = Location to be announced. Rozhovory a eseje doprovází bohatá obrazová příloha.

PŮJČTE SI V KNIHOVNĚ

Chang, Jeff: Can't stop, won't stop

Rave-parties i hip hop spojuje jedna věc. Ve své ryzí podobě jde o protisystémové subkultury, které jsou zároveň osvobozující pro svoje jednotlivé členy. Mimohudební poslání ne vždy odolá tlakům komerce nebo společnosti. I o tom je kniha Can't stop, won't stop, která mapuje dějiny amerického rapu a hip hopu od jeho rozkvětu na přelomu 70. a 80. let dvacátého století v newyorském Bronxu, kde se smísily tamní afroamerické vlivy a motivy s fenoménem DJských soundsystémů pocházejících z Jamajky. Od počátku se rap a hip hop věnoval nelehkým tématům spojeným se složitými existenčními podmínkami afroamerické populace. Syrovost i opravdovost jedinečného žánru postupně přitahovala čím dál víc lidí. To všechno za pomoci videoklipů, televize a nahrávacího průmyslu udělalo z rapu během dalších deseti let jeden z nejdynamičtějších a nejpopulárnějších žánrů světové populární hudby. Publikace je v angličtině.

PŮJČTE SI V KNIHOVNĚ

Připravil Jiří Slabihoudek, Hudební oddělení Ústřední knihovny