Vybíráme
2. 12. 2022, WEBREDAKTOR

V nedávné době nás opustila milovaná kolegyně, jejíž život, práce a společnost mimořádným způsobem ovlivnily a obohatily činnost Městské knihovny v Praze.

Jana Navrátilová (9. 11. 1955 – 27. 11. 2022)

Vystudovala obor Hudební věda na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a absolvovala také postgraduální studium oboru Hudební teorie na Hudební a taneční fakultě Akademie múzických umění v Praze (HAMU). Následně pracovala např. jako redaktorka v nakladatelství Supraphon, zapojila se také v agendě Pražského informačního střediska, Divadelního ústavu a v práci pro Český hudební fond.

V Městské knihovně v Praze pracovala od listopadu 1993, od roku 1996 do roku 2019 jako vedoucí hudebního oddělení Ústřední knihovny. V průběhu své práce v knihovně jako křižovatce zájmů rozličných uživatelů se zásadním způsobem uplatňovala suverénní orientací v oboru, svými kontakty a zkušenostmi. Své znalosti, jedinečné kouzlo osobnosti a zdánlivě nevyčerpatelnou energii využila zejména mezi lety 2005 až 2011, kdy byla předsedkyní České sekce Asociace hudebních knihoven IAML. Aktivně vystupovala zejména po boku kolegyně Zuzany Petráškové z Národní knihovny v Praze v oblasti autorského práva v praxi hudebních knihoven.

Klíčovým způsobem se nasadila v projektu PRALIT, který pro ni byl v rámci činnosti v knihovně záležitostí srdce i rozumu. Jedná se o projekt zpřístupnění pražské židovské literatury, díky kterému byla digitalizována a poskytnuta veřejnosti vydání řady spisovatelů a skladatelů, jejichž díla jsou spojená s Prahou.

Jako nadšená a neúnavná účastnice pražského koncertního života se zasazovala o to, aby Městská knihovna v Praze byla pevnou součástí hudební nabídky Prahy současnosti i budoucnosti. Stala se patronkou myšlenky, že dlouho očekávaná nová koncertní budova Prahy by měla být „novým hudebním centrem města“, které by mělo své prostory otevírat hudbě a hudební kreativitě po celý den. Městská knihovna v Praze doufá, že se tato vize bude svou přítomností a službami knihovny realizovat v plánované Vltavské filharmonii, jejíž vznik Jana Navrátilová dlouhodobě předjímala.

Za své zásluhy v oblasti hudebního knihovnictví byla v roce 2018 oceněna Medailí Z. V. Tobolky, kterou společně udělují Sdružení knihoven České republiky (SDRUK) a Nadace knihoven ČR.

Vzpomínku napsala Blanka Ellederová, hudební oddělení Ústřední knihovny.

Mohlo by vás zajímat