Vybíráme
2. 6. 2023, WEBREDAKTOR

Výstava fotografií Dany Kyndrové probíhá během celého léta v Ústřední knihovně.

Projekt Togo

V roce 1975 Dana Kyndrová fotografovala půl roku v Togu v západní Africe, kde její otec trénoval volejbal. Rok poté své fotografie představila na první autorské výstavě ve výstavní síni FOMA na Jungmannově náměstí. Ačkoliv se toto exotické prostředí zdá fotograficky vděčné, Dana Kyndrová při své padesátileté fotografické zkušenosti říká, že to byl jeden z nejobtížnějších projektů, který kdy zpracovávala. Zachytit běžný život zdejších lidí, aniž by se stylizovali před objektivem a proniknout do prostředí jiné kultury, navíc s odlišnou barvou kůže, vyžadovalo nesmírné množství času a pokory.

Fotografie jsou umístěny v centrální hale a v hale s naučnou literaturou, ve výklenku u časopisů od začátku června do konce července 2023 v otevírací době Ústřední knihovny.

Dana Kyndrová


Dana Kyndrová – foto P. Calda

Dana Kyndrová je velké jméno české dokumentaristky se zaměřením na humanistickou fotografii. Dokáže zachytit prchavé kouzlo okamžiku, na který se ale musí čekat. V životě zpracovala řadu zajímavých projektů, uspořádala mnoho výstav a je autorkou několika knih. Její působení u nás i ve světě vždy zaujalo svou autentičností a hloubkou.