Vybíráme
Idiom Mateje Kréna, foto Gabriel Urbánek
16. 1. 2023, WEBREDAKTOR

O sloupu knih, který se nachází ve foyer budovy Ústřední knihovny na Mariánském náměstí, se v poslední době poměrně hovoří v souvislosti s davy turistů, kteří si k němu přichází udělat selfie.

Ne každý ale ví, že se jedená o tzv. Idiom, umělecké dílo, které je tu s námi už 25 let. Idiom, sloup z 8000 knih, je v Ústřední knihovně umístěn od roku 1998. Autorem Idiomu, který je nazýván také „sloup vědění“, je slovenský výtvarník Matej Krén. Knižní Idiom se za 25 let svého „života“ stal nedílnou součástí dvorany Ústřední knihovny a přitahuje do ní nejen turisty, ale i Pražany. Dostal se dokonce do průvodce Lonely Planet a na obálku vědeckého časopisu Science.

Nekonečnost vědění

Idiom má symbolizovat nekonečnost vědění. Tohoto pocitu dosáhnete, podíváte-li se dovnitř speciálním otvorem, který se ve sloupu vytvořeném z knih s pevnou vazbou nachází.

To znamená nestačí jen přijít a podívat se na něj zvenku. Musíte se kouknout dovnitř, protože jsou tam dvě zrcadla – jedno nahoře a jedno dole. Budí to dojem nekonečna, popisuje mluvčí naší knihovny Lenka Hanzlíková. Nedoporučuji to ale těm, kdo trpí mořskou nemocí, doplňuje.
Zdroj: Blesk.cz

Foto Idiomu Gabriel Urbánek. Fotografování či filmování Idiomu je možné pouze pro vlastní potřebu a bez použití stativu.

Matej Krén

Matej Krén je celosvětově známý slovenský umělec. Narodil se 20. dubna 1958 v Trenčíně a je absolventem Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě a Akademie výtvarných umění v Praze. Ve svém díle používá knihu jako stavební materiál, ze kterého dále vytváří své sochařské objekty a prostorové instalace. Kniha mu jako základní stavební prvek vyhovuje, protože se jedná o objekt mnohovýznamný, který skýtá mnoho asociací a je uložen v podvědomí lidí. Jeho dílo se zabývá problémy ležícími za hranicí knihy, ale kniha mu poskytuje výrazovou metaforu, aby mohl tyto problémy zpodobnit. Matej Krén z knih vytváří objekty či instalace, do kterých se dá vstoupit, nebo prostorové situace, které vás ovlivní. Umělec s divákem komunikuje, a instalace, které vytváří, umožní zažít vše na vlastní kůži.

www.matejkren.cz

Mohlo by vás zajímat

Vybíráme z článků a reportáží o Idiomu za poslední dobu.