Ukrajina
16. 3. 2022, WEBREDAKTORKA01

Připravujeme pro vás pořady k aktuálnímu dění na Ukrajině. Přijďte si poslechnout novinářky Lenku Klicperovou a Markétu Kutilovou, které se právě vrátily z místa konfliktu, navštivte benefiční projekci filmu o skutečném příběhu novináře, který byl svědkem Stalinovy politiky na Ukrajině nebo další přednášky o historii a současnosti této země.

Válečné novinářky o aktuálním dění na Ukrajině

Kde Ústřední knihovna – malý sál
Kdy 18. 3. 2022 | 19:00

Před pár dny se Markéta Kutilová a Lenka Klicperová vrátily z Ukrajiny a připravily aktuální reportáž. Snad omluvíte, že téma Arménie, Sýrie a Afghánistán tentokrát narychlo vyměníme za aktuální Ukrajinu. Při své reportérské práci v zahraničí novinářky Lenka a Markéta naslouchají místním lidem, sbírají jejich příběhy, snaží se chápat pozadí a souvislosti konfliktů. Ale také samy zažívají spoustu neuvěřitelných a nebezpečných situací.

Vstupenky

Pan Jones – projekce pro Ukrajinu

Kde Ústřední knihovna – velký sál
Kdy 21. 3. 2022 | 19:30

Film polské režisérky Agnieszky Hollandové vypráví skutečný příběh britského novináře Garetha Jonese, který přijel do Moskvy, aby udělal rozhovor se Stalinem. Přes veškerá opatření a hlídky se Jonesovi podaří odjet na Ukrajinu, kde je svědkem hrůzné Stalinovy politiky. Film poukazuje mimo jiné na velmi aktuální téma rusko-ukrajinských vztahů. Projekci připravil spolek 3KinoFest ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze a organizací Post Bellum, na jejichž transparentní účet bude věnován celý výtěžek z prodeje vstupenek.

Více o filmu, Vstupenky

S Petrem Hlaváčkem o kořenech krize

Kde Ústřední knihovna – malý sál
Kdy 19. 4. 2022 | 19:00

O historických kořenech současné situace se svým hostem, kterým bude filozof a historik Petr Hlaváček, promluví historička Marie Koldinská.

Vstupenky

Ukrajinský večer v Domě čtení

Kde Dům čtení Kdy 20. 4. 2022 | 18:00

Když 24. února 2022 napadla ruská armáda Ukrajinu, mnoho lidí, zejména na Ukrajině samotné, to ani příliš nepřekvapilo. Jak se žije v zemi, která vždy ve svých dějinách čelila přinejmenším velké státní nejistotě? Jaká jsou důležitá témata v takové zemi? Večer čtení ukrajinských textů současných autorů a diskuse s pozvanými hosty. Jedním z nich bude ukrajinista a překladatel Miroslav Tomek. Vstup zdarma

Donbas

Kde Ústřední knihovna – malý sál Kdy 21. 4. 2022 | 19:00

Donbas, region, kvůli kterému je svět na prahu třetí světové války. Hornický region má za sebou velmi bohatou historii. Jeho města založili britští a francouzští podnikatelé, prudký rozvoj regionu zbrzdila bolševická revoluce i druhá světová válka. Pochází odsud sovětský hrdina Stachanov, který se stal ikonou, aby se posléze upil. V samostatné Ukrajině místní bandité a oligarchové hráli dovedně na strunu místní identity, aby získávali dotace z Kyjeva. Před osmi lety toho využil Kreml, aby zde rozpoutal válku. Dnes se odehrává další kolo této války, tentokrát v mnohem větším měřítku. Přednáší novinář Ondřej Soukup

Vstupenky