Vybíráme
21. 6. 2022, WEBREDAKTOR

Navštivte devátý ročník multižánrového festivalu, který začíná 28. června 2022 na Mariánském náměstí a pokračuje na lodi Avoid Floating Gallery na pražské náplavce do 21. července 2022.

Vstup na všechny akce je zdarma. Jak se k nám dostanete? Na Mariánské náměstí metrem A, tramvají číslo 17 a 18; autobusem číslo 207 a 194. Loď Avoid Floating Gallery se nachází na náplavce u zastávky Výtoň, kde zastavují tramvaje 2, 3, 7, 17, 21.

FysioART: Spisovatel

Kde: Mariánské náměstí
Kdy: 28.6.2022 | 17:00 a 19:00

Pouliční performance rámovaná stolečky s psacími stroji těží z klaunství a principu kdo s koho. Dvě postavy, dva snaživí pisatelé, nerozlučná dvojice loví jedno slovo za druhým, buduje příběhy a staví překážky nejen literárním hrdinům, ale především sami sobě. A to protagonistky představení ještě netuší, že se jim do cesty postaví i Bibliobus Oskar. 

Více zde >>>

Lenka Horňáková-Civade 

Francouzský večer: Setkání se spisovatelkou Lenkou Horňákovou-Civade
Kde: Avoid Floating Gallery
Kdy: 30.6.2022 | 19:30

Setkání se spisovatelkou Lenkou Horňákovou-Civade proběhne v rámci festivalu Francouzského institutu Evropské konverzace: Lyon, Berlín, Praha. Autorka, žijící trvale v Provence, pohovoří nejen svých knihách, literárních či historických inspiracích, ale také o ženském hlasu v literatuře. Večer hudebně doprovodí Michal Hrubý (klarinet), Štěpán Drtina (cello) a Annabelle Plum (zpěv). 

Více zde >>>

Brazilský večer s Markétou Pilátovou

Brazilský večer s Markétou Pilátovou a jejími hosty
Kde: Avoid Floating Gallery
Kdy: 7.7.2022 | 19:30

Příběh největšího a nejlidnatějšího státu Jižní Ameriky možná není tak odlišný od toho našeho. O brazilské současnosti budou diskutovat překladatelka současných brazilských autorů Lada Weissová a spisovatel, manažer a surfer Ivan Derer. O hudební doprovod se postará brazilský hudebník žijící v Praze Devanil Dos Santos. Pořadem provede spisovatelka a hispanistka Markéta Pilátová. 

Více zde >>>

Výtvarně-básnický večer: Zavěšená loď 

Kde: Avoid Floating Gallery
Kdy: 12.7.2022 | 19:30

Poetické setkání básníka a výtvarníka Petra Veselého s Danou Podrackou, slovenskou básnířkou a autorkou několika textů přímo odkazujících na autorovu výtvarnou tvorbu. Setkání nad obrazy plnými poezie a nad poezií plnou obrazů přechází vernisáž Petra Veselého v kobce Avoid Gallery. Začátek je plánován od 18:00 hodin. Hudební doprovod:  Avoid Sessions

Více zde >>>

Písničkářský večer: Hudební slévárna 

Písničkářský večer: volné seskupení Hudební slévárna
Kde: Avoid Floating Gallery
Kdy: 14.7.2022 | 19:30

Spojila je chuť tvořit vlastní písně. A taky Radůza, která v roce 2021 vypsala online kurz psaní písňových textů a na který se přihlásili. Již přes rok spolu vystupují po pražských kavárnách i klubech jako volné seskupení Hudební slévárna. Každý z nich je jiný, reprezentuje odlišný styl a poetiku. 

Více zde >>>

Hispanoamerický večer

Hispanoamerický večer plný latinskoamerické poezie i hudby
Kde: Avoid Floating Gallery
Kdy: 19.7.2022 | 19:30

V jednom večeru se potkají dvě osobnosti z různých zemí: honduraský spisovatel Rolando Kattán, vítěz The House of America Poetry Award 2021, a česká básnířka Klára Goldstein, překladatelka Pabla Nerudy a znalkyně chilské kultury. Šestý festivalový pořad vznikl ve spolupráci s Institutem Cervantes a Českým literárním centrem. Večerem vás bude provázet latinoamerická hudba v podání tří hudebníků.

Více zde >>>  

Diskusní večer: Přirozený svět v čase virtuality

Přirozený svět v čase virtuality a mediálních obrazů reality
Kde: Avoid Floating Gallery
Kdy: 21.7.2022 | 19:30

Jak nás oslovuje současný svět vetkaný do mediálních obrazů reality, jaké výzvy nám klade? Neztratili jsme už smysl pro přirozený svět? Jaké filosofické otázky se rýsují na pozadí zhmotnění virtuální dimenze naší existence? Na téma Přirozený svět v čase virtuality a mediálních obrazů reality pohovoří filozofka a pedagožka Jana Zichová, filozof a teolog Jiří Flam a filozof a pedagog Zbyněk Zicha. Moderuje Josef Straka a Tomáš Tlapa. Hudební doprovod: Pátí na světě. 

Více zde >>>

Během jednotlivých večerů můžete navštívit i náš bibliobus Oskar, který kromě standardních knihovnických služeb s sebou 12/07 přiveze i Artotéku.