Vybíráme
18. 8. 2022, WEBREDAKTOR

Filmová přehlídka krátkých i celovečerních asijských filmů. Festival probíhá od 1. září do 10. září 2022.

Projekce se konají v sálech Ústřední knihovny na Mariánském náměstí. Jak se k nám dostanete? Metrem A, tramvají číslo 17 a 18; autobusem číslo 207 a 194. Vstupné na všechny projekce je zdarma.

ASEAN+3 Film Festival: Zahájení

Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 1.9.2022 | 18:30

Festival zahájí 1. 9. krátkými filmy všech zastoupených zemí, od 2. září proběhnou jednotlivé projekce z Filipín, Jižní Koreje, Vietnamu, Číny, Malajsie, Thajska, Indonésie, Myanmaru a Japonska.

VÍCE ZDE >>>

Quezonova hra

Kde: Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy: 2.9.2022 | 18:30

V roce 1938 se filipínský prezident Manuel Quezon (Raymond Bagatsing), budoucí americký prezident Dwight Eisenhower (David Bianco) a několik dalších významných osobností rozhodli před nacisty zachránit židovské uprchlíky z německých a rakouských ghett. Když Quezon během svých posledních dní vzpomínal na tento příběh, ptal se sám sebe: „Mohl jsem učinit více?“

VÍCE ZDE >>>

Útěk z Mogadiša

Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 3.9.2022 | 18:30

Drama, vycházející ze skutečných událostí, se odehrává během somálské občanské války na přelomu 80. a 90. let, kdy se dva korejské státy snažily o vstup do Organizace spojených národů. Zobrazuje detaily riskantního pokusu zaměstnanců ambasád Severní a Jižní Koreje o útěk poté, co byli na svých úřadech uvězněni v důsledku vypuknutí občanské války v Somálsku.

VÍCE ZDE >>>

Otec a syn

Kde: Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy: 4.9.2022 | 18:30

Rodinné drama o otci a synovi, kteří žijí u řeky a živí se rybařením. Syn jménem Ca bojuje s vážnou nemocí, ale léčba je příliš drahá. Dokáže otec ulovit tolik ryb, aby synovi mohl léčbu zaplatit? Film získal řadu ocenění, např. na Mezinárodním filmovém festivalu v Arizoně, na Asijském filmovém festivalu v Barceloně ad.

VÍCE ZDE >>>

Ahoj, mami

Kde Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy 5.9.2022 | 18:30

Komedie vychází ze stejnojmenného skeče z roku 2016 a také z vlastních zkušeností režisérky Ťia Ling. Příběh vypráví o zkušenostech dívky jménem Ťia Siao-ling, která právě nastoupila na univerzitu a ztrácí kontrolu nad svými emocemi po prožití svého prvního životního vzestupu i pádu. Následně se nečekaně vrací do osmdesátých let a setkává se se svou matkou Li Chuan-ing, která byla před dvaceti lety ve stejném věku jako ona.

VÍCE ZDE >>>

Řidiči zastav

Kde: Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy: 6.9.2022 | 18:30

Kvůli tíživé finanční situaci pracuje Aman nelegálně jako řidič najímaný přes mobilní aplikaci. Bella, která žije sama ve velkoměstě, pravidelně využívá jeho služeb pro své vlastní účely. Časem se sblíží, přičemž jejich vztah překonává rasové a ekonomické rozdíly, zatímco se snaží najít své místo na světě. Film se odehrává na pozadí malajsijských parlamentních voleb a kriticky zobrazuje život na okraji společnosti.

VÍCE ZDE >>>

Geniální průšvih

Kde: Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy: 7.9.2022 | 18:30

Příběh na motivy skutečných událostí o geniální studentce, jejích kamarádech a společném plánu, jak na podvádění v testech vydělat miliony.

VÍCE ZDE >>>

Yuni

Kde: Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy: 8.9.2022 | 18:30

Yuni je dospívající dívka – chytrá a s velkými sny o studiu na univerzitě. Když ji dva muži, které sotva zná, požádají o ruku, odmítne jejich návrhy, ale podnítí tím drby o mýtu, že žena, která odmítne tři žádosti o ruku, se už nikdy nevdá. Tlak narůstá, když ji o ruku požádá třetí muž, a Yuni si musí vybrat mezi mýtem o poslední šanci na svatbu nebo svým snem o budoucím štěstí.

VÍCE ZDE >>>

Velký Myanmar

Kde: Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy: 9.9.2022 | 18:30

Příběh sleduje mladého chlapce od Inleského jezera, který se učí tradicím, kultuře a buddhistické víře své země, zatímco mu jeho dědeček vypráví starodávné mýty a legendy. Dokument představuje nejen dávná tajemství myanmarských národních pokladů, ale také založení první Myanmarské říše, starověké Baganské říše nebo znovuoživení buddhismu.

VÍCE ZDE >>>

Každý den – dobrý den

Kde: Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy: 10.9.2022 | 18:30

Dvacetiletá Noriko (Kuroki Haru) začne na doporučení své matky společně se svou sestřenicí Mičiko (Tabe Mikako) docházet na lekce čajového obřadu k vyhlášené učitelce paní Takeda (Kiki Kirin). Noriko je zprvu zmatená ze složitých pravidel, jimiž se čajový obřad řídí, ale po dvou letech studia si začne uvědomovat jeho hloubku.

VÍCE ZDE >>>