Vybíráme
7. 10. 2022, WEBREDAKTOR

Letos si připomínáme 130. výročí narození české malířky, ilustrátorky a návrhářky Marie Fischerové-Kvěchové (1892 –1984), pro níž se celoživotním námětem stalo dětství a mateřství.

Její nezaměnitelné postavičky v podobě baculatých naháčků byly určeny dětskému publiku, oblíbili si je však i mnozí dospělí. Tip! Půjčte si knihy spojené s Marií Fischerovou – Kvěchovou v katalogu nebo si projděte výběr na konci článku.


Fotografie Marie Fischerové – Kvěchové pochází z archivu rodiny

Počátky tvorby

Marie Kvěchová se narodila 24. března 1892 v Kutné Hoře ve středostavovské rodině. Vystudovala Uměleckou průmyslovou školu v Praze, kde byli jejími profesory např. Jakub Schikaneder či Jan Preisler. Poté absolvovala roční pobyt v Paříži na Colarossiho akademii. V roce 1915 se provdala za dětského lékaře Jana Fischera a mohla se pak plně věnovat svému povolání.

Díky manželovu povolání se dostala do prostředí nemocnice, kde vznikaly její první kresby novorozenců. V meziválečných letech byla velmi vyhledávanou ilustrátorkou publikací pro děti. Její nejpopulárnější knihou této doby je Kožíškova čítanka pro nejmenší děti s názvem Poupata. Ta vyšla poprvé v roce 1932 a dočkala se během patnácti let sedmi vydání. Na začátku druhé světové války se Marie Kvěchová pustila jako mnozí čeští umělci do ilustrací Babičky Boženy Němcové. Tato klasika české literatury patřila v těchto těžkých dobách k nejvydávanějším a také nejčtenějším titulům u nás.

Nejen ilustrátorka, ale i oděvní návrhářka

Kvěchovou známe především jako ilustrátorku dětských knih. Již méně se ví, že se věnovala návrhům oblečení pro děti pro družstvo umělecké rukodělné výroby Zádruha. Její kresby našly brzy uplatnění i v užitém umění – objevovaly se v kalendářích, pohlednicích, nástěnných obrazech pro školy, propagačních tiskovinách či dětských hracích kostkách. Dodnes je velmi oblíbený její vystřihovací betlém. Po roce 1948 Marii Kvěchovou odmítli přijmout do Svazu výtvarných umělců a zakázali jí publikovat. Její knihy musely zmizet i z veřejných knihoven a antikvariátů. Důvodem byly časté náboženské motivy, které nekorespondovaly s komunistickou ideologií nové doby. K zákazu přispělo i to, že rodina jejího manžela vlastnila největší a nejvýznamnější podnik na výrobu komínů v Čechách. Ilustrátorka se časech pro ni nepříznivých soustředila na malování portrétů rodinných příslušníků a známých, další zdroje inspirace nacházela v přírodě v okolí svého bydliště v Černošicích či na své zahradě. Zemřela v roce 1984 v uctihodných devadesáti dvou letech.

Dílo Marie Fischerové-Kvěchové po roce 1989

Po roce 1989 se knihy ilustracemi této autorky opět začaly objevovat na pultech knihkupectví. Nechyběla ani její slavná Poupata. V roce 1993 uspořádala Jelena Látalová ve spolupráci s nakladatelstvím Albatros a Paseka soubor lidových říkadel, ukolébavek a pohádek s názvem Pro naše děti a mámy. Tuto knihu Marie Kvěchová napsala a doplnila svými obrázky již v roce 1943, vydána ale tehdy ani později po válce nebyla. Mimochodem editorka této knihy Jelena Látalová, známá česká etnografka, byla ilustrátorčinou dcerou. Marie Kvěchová se celý život zajímala o etnografii, ráda kreslila lidové kroje na Moravě, Slovensku nebo Bulharsku, kam často cestovala. Tuto lásku k lidové tvorbě tak vzbudila i ve své dceři.

Kresby Marie Fischerové-Kvěchové jsou jasně rozpoznatelné a ani v průběhu let se příliš neměnily. Téměř každý v Čechách ty její kouzelné děti s plnými tvářičkami zná – vyvolávají v nás vzpomínky na dětství, „teplo domova“, čas Vánoc, ale se jménem autorky si je již nespojujeme. Hana Fišerová, autorka práce „Lidové umění jako inspirační zdroj v díle Marie Fischerové-Kvěchové“ o ustáleném výtvarném vyjádření této autorky říká: „Možná že i tento moment, jakési zakonzervování autorčina projevu bez snahy aktuálně reagovat na nejaktuálnější trendy, způsobilo, že v kontextu dějin umění není její dílo náležitě ohodnoceno.“

V letošním roce vydalo nakladatelství UMPRUM o této zajímavé výtvarnici bohatě ilustrovanou monografii nazvanou rodinným mottem Hlavu vzhůru! Furt se de! Je to doprovodná publikace ke stejnojmenné výstavě o Kvěchové a rodině Fischerů, kterou letos v létě uspořádalo Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Připravila Jana Kozáková, Oddělení vzácných tisků

Marie Fischerová – Kvěchová ve fondu vzácných tisků

Jak si objednat knihy?

Do vzácných tisků je třeba se předem objednat. Badatelna je přístupná všem objednaným čtenářům Městské knihovny v Praze starším 18 let, kteří nemají vůči knihovně peněžitý dluh nebo nevrácenou výpůjčku, jejíž výpůjční lhůta už uplynula. Objednat tisky je třeba nejméně 48 hodin předem. Po objednání čtenáři přijde potvrzující e-mail a pak může přijít do badatelny.

Jak se k nám dostanete? Tramvají číslo 1, 2, 25 do zastávky Střešovická vozovna nebo tramvají číslo 22 do zastávky Brusnice. Z tramvajové zastávky Brusnice zabočit do ulice U Brusnice (podél tramvajové trati), budova se nachází na konci ulice po pravé straně.