Vybíráme
11. 10. 2022, WEBREDAKTOR

Atelier je kreativní dílna otevřená všem lidem, kteří rádi tvoří rukama, chtějí se naučit šít, seznámit se s šicími stroji či si vyzkoušet, osvojit různé další ruční dovednosti.

Ateliér je součástí pobočky Jezerka. Jak nás najdete? Pobočka se nachází přímo u zastávky Pod Jezerkou na Praze 4 v Nuslích.

Co v Ateliéru najdete?

Hlavním vybavením Ateliéru jsou tři klasické šicí stroje a dva speciální – overlock a coverlock. K dispozici tu jsou nitě, látky, nůžky, krejčovská panna, žehlička, žehlicí prkno a všechny další věci potřebné k šití. Kromě toho tu jsou i háčky, pletací jehlice a vlny pro milovníky pletení a háčkování. Pořádáme pravidelné workshopy:

  • seznámení s prací na všech našich šicích strojích
  • základy šití
  • tvorba střihu
  • šití pro začátečníky: látkový sáček, povlak na polštář, plátěná taška, obal na knihu
  • šití pro pokročilé: kimono, kapsář, sukně, panenka
  • výroba svátečních dekorací na Velikonoce, Vánoce apod.
  • tvorba různých typů koláží
  • výroba šperků: náhrdelníky, brože, korále
  • hračky pro domácí mazlíčky
  • workshopy externích lektorů

Potřebujete „šicí“ radu? Každé pondělí je v Ateliéru k zastihnutí naše knihovnice/lektorka připravená vám poradit s realizací vašeho nápadu, projektu. Umíte šít a nemáte doma šicí stroj? Nevadí, v Ateliéru si můžete šicí stroj vyzkoušet. Zamluvte si tříhodinový šicí blok a již můžete vesele šít, přešívat, prostě to, co zrovna potřebujete.

Jak to funguje?

Všechny workshopy a půjčení šicích strojů je pouze pro držitele čtenářského průkazu MKP. Úplné začátečníky zaškolíme, ti pokročilí najdou u každého šicího stroje návod. Materiál si buď můžete přinést vlastní, nebo vám na workshopu za drobný poplatek poskytneme potřebný materiál z našich zásob. U každé akce je uveden poplatek, který zahrnuje cenu za spotřebovaný materiál. Nitě se používají pouze naše, a to za mírný poplatek.

Použití šicího stroje a místo na workshopu doporučujeme si zarezervovat na e-mailové adrese atelier@mlp.cz nebo na telefonním čísle +420 770 130 224.

Jak se můžete zapojit?

Ateliér je v českých knihovnách zatím poměrně netradiční a ojedinělý prostor, který obohacuje nabídku služeb knihovny. Proto nás zajímá i vaše zpětná vazba. Máte chuť a nápad, jak rozšířit nabídku workshopů v našem Ateliéru? Podělte se o to, co umíte s druhými, vyzkoušejte si vést svůj vlastní workshop. Znáte zajímavého lektora? Napište nám na adresu atelier@mlp.cz, rádi se zapojíme do smysluplných projektů.

Máte doma něco, co už nepotřebujete? Látky, vlny, košíčky a jiné organizéry na šicí potřeby? Rádi na našich workshopech využíváme staré a nepotřebné materiály, a tím jim společně vdechneme nový život a smysl. Přineste to k nám, jen se, prosím, zamyslete, zda to opravdu ještě může k něčemu posloužit. Pokud si nejste jistí, radši se zeptejte předem. Nemáme velké skladovací prostory, a proto si vyhrazujeme právo vaše případné dary odmítnout.

Mohlo by vás zajímat

Sledujte akce pobočky Jezerka na webu, facebookovou stránku Knihovna žije! (Praha 4, 11, 12)“, jejíž součástí je i Jezerka a tím i Ateliér.
Tip! Chcete mít přehled o tom, jaké akce pořádáme? Nechte si zasílat pozvánky na akce e-mailem!.