Vybíráme
1. 12. 2022, WEBREDAKTOR

Je libo ponořit pohled do snivého světa lesa s Divadlem Tineola, poslechnout si barokní a klasicistní vánoční hudbu v pobočce Hradčany nebo si složit vánoční origami v Dílně Ústřední knihovny? Zažijte advent s námi.

Akce se konají na různých pobočkách knihovny. Pokud není uvedena cena, je akce zdarma.

Adventní kino

Cyrano

Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 6. 12. 2022 | 19:00
Vstupné: 80 Kč KOUPIT VSTUPENKU
Básník Cyrano z Bergeracu (Peter Dinklage) oslní hravými slovními hříčkami při ústním souboji i brilantním šermem v duelu. Kvůli svému vzhledu je však Cyrano přesvědčen, že není hoden lásky oddané přítelkyně, zářivé Roxanne. Když Cyrano konečně plánuje vyjádřit své city, Roxanne se na první pohled zamiluje do rekruta Christiana.

Fabelmanovi

Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 13. 12. 2022 | 19:00
Vstupné: 80 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Nejnovější projekt Stevena Spielberga je částečně autobiografický snímek o jeho dětství a dospívání, vyprávěný optikou mladého začínajícího filmaře. Drama o dospívání sleduje Sammyho Fabelmana, který vyrůstá v poválečné Arizoně, kde zkoumá a poznává, jakou moc mají filmy.

Adventní literatura a přednášky

Miloň Čepelka – autorské čtení

Kde: Ústřední knihovna – Záliv (hala s naučnou literaturou)
Kdy: 8. 12. 2022 | 17:30
Básník, prozaik, scénárista, textař, herec, cimrmanolog, rozhlasový redaktor a moderátor – tím vším je tento pozoruhodný muž. Poznejte ho zblízka a přijďte si poslechnout ukázky z jeho osobité tvorby s překvapivě širokým záběrem, krásnou češtinou a tvůrčí odvahou v jeho vlastním podání.

Shakespearovy Sonety s hudbou

Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 9. 12. 2022 | 19:00
Vstupné 80 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Zveme vás do světa Sonetů Williama Shakespeara. Profesor Martin Hilský bude ve svém překladu vybrané sonety číst a komentovat. Prozradí, jak je interpretovat, jak jim naslouchat a jak porozumět jejich vnitřním mini-dramatům. Některé ze sonetů uslyšíme také v podání speciálních hostů, operní pěvkyně Kristiny Kubové (flétna, zpěv) a Daniela Dobiáše (klavír). Přednáší prof. PhDr. Martin Hilský, CSc.

Klanění tří králů

Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 12. 12. 2022 | 19:30
Vstupné: 80 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Vánoční příběh v obrazech vrcholné gotiky a renesance. Pohled do obrazů 14. a 15. století nám poodhalí tradici zobrazování českých panovníků jako mudrců, kteří vzdávají hold narozenému Ježíškovi. Přednáší Bohumil Vurm.

Autorské čtení na vánočních trzích

Kde: Mimo pobočku – Šabachův park, Praha 6
Kdy: 16. 12. 2022 | 17:00
Pojďme se společně vánočně naladit. Pobočka Dejvice zve na vánoční trhy v Šabachově parku na Praze 6, kde bude mít zastoupen svůj program. Číst ze své autorské tvorby budou Klára Šmejkalová, Natálie Dočekalová a Josef Straka. Literární podvečer bude protkán písněmi Dagmar Plamperové.

Adventní divadlo

Cesta do Vánoc

Kde: Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy: 17. 12. 2022 | 15:00
Vstupné: 240 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Divadelní projekt připravil spolek Loutky v nemocnici pro prostor divadla Říše loutek v Žatecké ulici. Inscenace provede diváky biblickými příběhy od stvoření světa přes narození Ježíška až k návštěvě pastýřů, putování tří králů a nakonec společně dorazíme do Vánoc, do těch letošních, pod stromek, kde je stále ještě ukryt betlém, kde najdeme jejich skutečný smysl, který se odráží v barevných vitrážích slavnostně nazdobených kostelů a v oknech našich obýváků.

Nám, nám narodil se

Kde: Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy: 18. 12. 2022 | 14:00
Vstupné: 100 Kč KOUPIT VSTUPENKU
Námětem je příběh narození Ježíše Krista, který si připomínáme o Vánocích. Josef s Marií marně hledají nocleh v Betlémě, a tak se nakonec Ježíšek narodí ve chlévě. Andělé tu novinu oznámí pastýřům, obyvatelům Betléma i třem králům, všichni pospíchají k jesličkám pozdravit narozené děťátko. O Ježíška se zajímá i král Herodes, ten v něm ovšem vidí nežádoucího protivníka a chce ho zahubit.

JAK SPOLU STROMY MLUVÍ divadlo Tineola

Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 20.12.2022 | 10:00
Vstupné: 180 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Snivý pohled do nanosvěta pod povrchem lesa. Vizuální divadelní zpracování neviditelného světa kořenů stromů a hub. Živá malba, stínohra, hudba a příběh malé holčičky Suzanne. Fascinovala ji půda v lese a nejvíc proč se kořeny stromů dotýkají. Po třiceti letech studia a experimentování vědkyně dokázala, že spolu stromy komunikují. Houby jim vydatně pomáhají, dokonce i rozesílají zprávy o změnách v ekosystému ostatním stromům.

Adventní hudba a tanec

Vánoce v duchu klasiky

Kde: Hradčany
Kdy: 14. 12. 2022 | 17:17
Jana Eisenhammerová (zobcové flétny, klarinet), Tereza Horáková (housle) a Kryštof Cejp (violoncello) vás provedou díly starších slohových epoch, zahrají skladby raného i vrcholného baroka a klasicismu. Vystřídají se v různých uskupeních, od sólových vstupů po komorní obsazení (dua, tria). Na koncertě zazní mimo jiné skladby J. S. Bacha, L. van Beethovena, J. van Eycka, B. Mariniho, G. P. Telemanna, J. K. Vaňhala a A. Vivaldiho.

Vánoční koncert

Kde: Opatov
Kdy: 17. 12. 2022 | 10:00
Zveme na tradiční adventní zpívání a koledování. Uslyšíte (nejen) známé české vánoční koledy, ale také vánoční písně světové – zazpívat s kytarovým hudebním doprovodem si tak můžete anglicky, francouzsky, německy a španělsky. Pozor! Je třeba si rezervovat místo osobně na pobočce Opatov nebo telefonicky na čísle +420 770 130 258.

Big band Biskupská

Kde: Ústřední knihovna – Velký sál
Kdy: 18. 12. 2022 | 18:00
ZUŠ Biskupská 12, Praha 1 Vás zve na vánoční koncert Big bandu Biskupská se svými sólisty Kateřinou Tošnarovou, Adélou Kašparovou, Patrikem Šudákem a dirigentem Milanem Tolknerem. Hostem koncertu bude Aleš Háma. Moderuje Aleš Benda. Vstup volný do naplnění kapacity sálu. Rezervace vstupenek nutná na emailu: vstupenky@bigbandbiskupska.cz.

Pastýři, nespěte, ej pastýři nespěte

Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 19. 12. 2022 | 19:00
Vstupné: 290 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Taneční soubor Jaro ve spolupráci s muzikou Jara pořádá tradiční velké vánoční představení Pastýři, nespěte, ej pastýři nespěte. Během večera plného tance, zpěvu a adventních zvyků vystoupí všichni členové souboru od malých až po dospělé tanečníky. Přijďte se s námi v poklidu naladit na vánoční atmosféru. Kontakt: info@jaro-dance.cz.

Adventní tvoření

Vánoční origami

Kde: Ústřední knihovna – Dílna
Kdy: 5. 12. 2022 | 18:00
Workshop skládání s vánoční tematikou. Budeme vyrábět sváteční ozdoby, hvězdy a krabičky. Workshop se koná ve spolupráci s Českou origami společností. Akci si užijete, i když neumíte česky. You will enjoy this event even if you can't speak any Czech.

Patchwork – perník a hvězdy

Kde: Jezerka
Kdy: 7. 12. 2022 | 16:30
Vstupné: 45 Kč
Teplé barvy, cukroví a advent – to je prosinec. Na každého z vás čeká látkový perník, který můžete umístit do středu hvězdy, kde využijeme i metodu půlených čtverců. Druhou hvězdu možno ušít přes papírovou šablonu. Dílna je vhodná i pro začátečníky, kteří umí šít na stroji. Pozor! Je třeba si rezervovat místo osobně na pobočce nebo mailem na atelier@mlp.cz.

Výroba vánočních ozdob a PF

Kde: Chodov
Kdy: 7. 12. 2022 | 12:00
Zveme všechny malé i velké na společné vyrábění vánočních dekorací a novoročních přání. Mimo jiné si zkusíme tvoření z vizovického těsta, razítkování nebo papírové filigrány. Materiál bude připraven, hodit se však může krabička na odnesení výrobků z těsta (bude třeba je doma upéct).

Jak ušít anděla?

Kde: Jezerka
Kdy: 14. 12. 2022 | 16:30
Vstupné: 45 Kč
Je to snadné, přijďte si ho k nám ušít. Obdarujete tím nejenom sebe, ale vytvoříte i originální dárek. Šít můžete v ruce nebo na stroji. K dispozici máme vše, co k tvoření budete potřebovat. Workshop je určený pro začátečníky i pokročilé. Nápady a střihy máme rozličné, záleží na vás, který si vyberete. Pozor! Je třeba si rezervovat místo osobně na pobočce nebo mailem na atelier@mlp.cz.

Adventní čtení a hry pro děti

Vánoční těšení

Kde: Korunní
Kdy: 9.12.2022 | 15:00
Přijďte si poslechnout pohádku o Ježíškovi a o tom, jak to s těmi Vánoci vlastně je. K tomu si společně zamuzicírujeme a zazpíváme nejrůznější vánoční koledy.

Vánoční čtení

Kde: Skalka
Kdy: 13.12.2022 | 15:15
Kdy Ježíšek nekouká? Chcete si poslechnout vánoční příběh? Přijďte do pobočky Skalka, budeme si povídat o Vánocích a doporučíme vám knížky s vánoční tématikou. Pro předškolní děti s rodiči.

Krtek a Vánoce

Kde: Lužiny
Kdy: 14.12.2022 | 16:00
Pobočka Lužiny srdečně zve na interaktivní pořad pro děti a rodiče. Nabízíme hrané pohádky, kreativní aktivity, hravé cvičení a mnohé další. Pořad je určen dětem ve věku od dvou do pěti let v doprovodu dospělých. Ke konci si mohou rodiče s dětmi vytvořit malý výrobek. Pozor! Je třeba si rezervovat místo na e-mailové adrese olga.vlasakova@mlp.cz, telefonním čísle +420 770 130 281 nebo osobně v pobočce Lužiny.

Husa Líza a vánoční hvězda

Kde: Břevnov
Kdy: 22. 12. 2022 | 17:00
Divadlo s výtvarnou dílnou. Když husa Líza zjistí, že na vánočním stromě chybí hvězda, vydá se na dlouhou cestu, aby z oblohy uloupla jednu zářící hvězdu. Je jí jedno, jak dlouhé bude její putování, ona se nevzdá! A na konci cesty čeká na ni i na její kamarády ze statku překvapení. Učinkují břevnovské knihovnice. Akce je vhodná pro děti do pěti let.

Větvičkové odpoledne

Kde: Dům čtení
Kdy: 19. 12. 2022 | 14:00
Odpoledne plné her, pohádek a tvoření. Přijďte se nám pochlubit vlastním cukrovím. Na oplátku budete moci ochutnat výrobky jiných kuchařek. Můžete donést i domácí recepty a vyměnit za jiné. Vyrobte si ozdobnou větvičku. Větvičkové odpoledne probíhá od 14:00 do 18:00 hodin.