Vybíráme
10. 1. 2023, WEBREDAKTOR

Letos v lednu si připomínáme 140. výročí úmrtí výjimečného francouzského malíře, ilustrátora a karikaturisty Gustava Dorého.

O tomto umělci je také známo, že vytvářel i olejomalby a vystavoval v pařížském Salonu, my se ale zaměříme na jeho knižní ilustrace. Tip! Půjčte si knihy spojené s Gustavem Doré v katalogu nebo si projděte výběr na konci článku.

Výjimečný karikaturista Gustav Doré


Portrét Gustava Doré v mladých letech

Gustav Doré se narodil se 6. ledna 1832 ve Štrasburku, v dobře situované rodině, což mu umožnilo věnovat se plně svému umění. Již od pěti let projevoval Gustave jedinečný talent pro kreslení, k němuž mu navíc dopomáhal bystrý pozorovací smysl. Jakmile začal chodit do školy, ilustroval své školní sešity a stejně tak i dopisy, které psal svým rodičům a přátelům. Zde vytvářel své první karikatury, pro které čerpal náměty u lidí, kteří jej obklopovali.

Jeho výjimečného talentu si všiml pařížský nakladatel Aubert, který v roce 1847 nechal Dorého ilustrovat Skutky Herkulovy. Když tato kniha vyšla, bylo mu pouhých patnáct let. O rok později se Doré stává přes počáteční odpor otce stálým zaměstnancem humoristického týdeníku Le journal pur rire, pro který kreslí karikatury. V roce 1848 se jeho matka rozhodla přestěhovat do Paříže a Gustav jí následuje.

Krymská válka i pařížská společnost

V roce 1854, v době Krymské války, vytvořil jedno ze svých komiksových alb s názvem Malebné, dramatické a karikaturní dějiny Svaté Rusi. Je to jediná Dorého vyloženě politická kniha. Tvoří ji pět stovek převážně malých obrázků shrnujících krvavou historii Ruska od počátků až po ilustrátorovu současnost.


Ilustrace k Dějinám Rusi

V padesátých letech 19. století se z karikaturisty stává ilustrátor a jeho věhlas postupně roste. Doré získává zakázky na vytvoření obrazového doprovodu ke knihám autorů slavných jmen – Cervantese , Rabelaise , Balzaca, Chateaubrianda, Miltona a dalších. Sugestivní Ilustrace k básnickému eposu Ztracený ráj anglického básníka Johna Miltona patří k jeho nejlepším a dodnes vydávaným Dorého pracem.

V polovině 50. let vytváří i dvě pozoruhodná alba kreseb inspirovaných pařížskou společností. Je to především La Menagerie Parisiennne (Pařížský zvěřinec) – společenská satira soudobé francouzské kultury. Spíše než o kritiku šlo zde Dorému o vtip. Pařížany zde zachytil jako konkrétní zvířata, která se dala poznat podle postojů, výrazu a oblečení. Např. pány jako lvy vyhlížející si svoji kořist.


Pařížský zvěřinec – Lvi

Ilustrátorem velkých literárních děl

Začátkem 60. let se Doré pustil do ilustrací francouzské vydání Cervantesova Dona Quijota. Jeho vyobrazení rytíře spolu s jeho panošem Sanchem Panzou se proslavila natolik, že ovlivnila představy dalších čtenářů, umělců a divadelních a filmových režisérů o fyzickém stavu a vzhledu obou postav.


Don Quijote

V roce 1861 udělila francouzská vláda Dorému titul Rytíř čestné legie. Velký úspěch zaznamenalo v roce 1861 luxusní vydání Dantovy Božské komedie u pařížského nakladatele Hachetta. V této knize se Doré projevuje již jako velmi moderní ilustrátor. Nechává si odstup od ilustrovaného textu a vynalézá svůj vlastní určitý jazyk, kdy před námi nechává vynořit definitivní obraz zobrazované scény.


Dantova Božská komedie – Peklo

Stejně tak jako je Don Quijote spojován se jménem Doré, patří k tomuto ilustrátorovi i světoznámá postava Barona Prášila. Ilustrace k dílu německého preromantického spisovatele G. A. Bürgera vznikly v roce 1862. Baronovy smyšlené historky mnohdy odporující fyzikálním zákonům umožnily Dorému rozvinout fantazii na maximum. Tyto neobyčejně vtipné obrázky tak baví čtenáře dodnes.


Ilustrace k Baronu Přášilovi

Velký ohlas zaznamenaly i jeho dřevoryty k Bibli, které vytvořil v roce 1866. Doré patří k nejznámějším umělcům, kteří používali tuto techniku. Dřevoryty ale pouze navrhoval. Britská wikipedie uvádí, že na vrcholu jeho kariéry bylo zaměstnáno asi 40 řezačů, kteří řezali jeho kresby na dřevěné štočky a obvykle také podepisovali obraz. Jeho nejvýznamnější ilustrace byly přeneseny na kovové válce a vytištěny jako ocelorytiny, což umožňovalo zvýšit náklad.


Bible – potopa

Výstava v Londýně

V roce 1866 měl Gustav Doré velkou výstavu svých prací v Londýně, která se setkala s velmi příznivým ohlasem a vedla k založení galerie nesoucí jeho jméno na Bond Street v Londýně. V roce 1869 získává zakázku na zachycení podoby Londýna a jeho obyvatel. O tři roky později vychází toto dílo pod názvem London: A Pilgrimage. Přestože měla kniha velký úspěch, někteří britští kritikové namítali, že se příliš zaměřuje na chudobu, která existovala v některých částech Londýna.


Don Quijote

Gustav Doré zemřel 23. ledna roku 1883 v pouhých jednapadesáti letech Nikdy se neoženil. Celý život totiž žil se svou matkou, ke které měl velmi silné citové pouto. Je pohřben na hřibově Pere Lachaise v Paříži. I když jeho život netrval dlouho, zanechal za sebou úctyhodné dílo – ilustroval více než 90 knih. O jeho velké oblibě svědčí i skutečnost, že knihy s jeho ilustracemi vycházejí dodnes. Je to dáno především tím, že dokázal ve svých obrazech vyvolat velké dramatické napětí. Na jeho vyobrazeních se střídají různé úhly pohledu, ale vždy tak, aby bylo dosaženo maximálního efektu a zachována vyvážená kompozice. Podle slavného návrháře speciálních efektů Raye Harryhausena by byl Gustave Doré skvělý kameraman. Uměl se totiž dívat na věci z pohledu kamery. Je to například vidět na již zmíněných rytinách Londýna. Vždy si vybíral takové místo, ze kterého bylo možné co nejlépe zachytit neustálý pohyb.

Jana Kozáková, Oddělení vzácných tisků

Gustav Doré ve fondu knihovny


Ilustrace k Baronu Přášilovi

Jak si objednat knihy?

Do vzácných tisků je třeba se předem objednat. Badatelna je přístupná všem objednaným čtenářům Městské knihovny v Praze starším 18 let, kteří nemají vůči knihovně peněžitý dluh nebo nevrácenou výpůjčku, jejíž výpůjční lhůta už uplynula. Objednat tisky je třeba nejméně 48 hodin předem. Po objednání čtenáři přijde potvrzující e-mail a pak může přijít do badatelny.

Jak se k nám dostanete? Tramvají číslo 1, 2, 25 do zastávky Střešovická vozovna nebo tramvají číslo 22 do zastávky Brusnice. Z tramvajové zastávky Brusnice zabočit do ulice U Brusnice (podél tramvajové trati), budova se nachází na konci ulice po pravé straně.

Ilustrační obrázek Gustava Dorého v perexu – Wikimedia Commons.