Vybíráme
16. 1. 2023, WEBREDAKTOR

Nabízíme drobnou ochutnávku toho, co vás čeká v kreativním centru Suterén během první poloviny roku 2023.

Co je Suterén?

Kreativně-technologické centrum Suterén je prostor, ve kterém si můžete vyzkoušet práci s moderními technologiemi. Více o Suterénu zde >>>

Po celý rok také pořádáme workshopy a další akce. Volné termíny akcí najdete v Google kalendáři. Přehled všech akcí Suterénu si zobrazíte v jeho profilu na adrese www.mlp.cz/suteren nebo v záložce AKCE na webu knihovny, kde si je můžete filtrovat podle názvu pobočky. Rezervace volných termínů je možná pouze přes e-mailovou adresu: suteren@mlp.cz.

Pondělní rodinné lekce s roboty pro mladší děti

Opět otevíráme oblíbené lekce, na kterých s pomocí robotických hraček BeeBot a Ozobot seznamujeme děti se základy programování a robotiky. Hodinová jednorázová lekce je zaměřena na mladší děti s doprovodem dospělých. 

Rodinná úniková hra

Šprýmař knihovníkem aneb Kde je klíč?

Ve hře na vás čeká lehce zmatená knihovnice Alenka, která nemůže najít klíč ke skříni, kde má schované své tajemné hodinky, díky nimž svět příběhů plyne s jistotou dál a dál.  Hra je určena dětem kolem deseti let.

Kreativní workshopy pro mládež a dospělé

Knižní vazba patří k žádaným výtvarným technikám. Letos se vrátíme ke koptské vazbě, která v posledních letech patří k těm nejoblíbenějším. Čeká nás i krasopsaní na sklenice s lektorkou Simonou Košíkovou. Pro velký zájem si zopakujeme také výrobu škrobového papíru pod vedením Vladimíry Šturmové.
Znovu opustíme zdi knihovny a zavítáme do knihařské dílny v nové budově  UMPRUM. V Suterénu dáme opět prostor i moderním technologiím. Během přednášky s Janou Hrzinovou se dozvíte o strastech i slastech 3D tisku a vyzkoušíte si vytváření modelů v programu Tinkercad. Workshopy se konají v úterý a termíny zveřejňujeme přibližně 14 dní před jejich konáním.

Kurzy pro mládež a dospělé

Připravujeme i kurz, který začátečníky seznámí s grafickými programy Adobe. Hravou formou se v něm naučíte základům Photoshopu, a to pod vedením grafičky a ilustrátorky Jany Šouflové. 

Středeční tvůrčí dílny pod vedením knihovníka

Během dvouhodinové dílny s Klárou a Petrou si vyzkoušíte vystřihovánky, vypalování do dřeva nebo jak si nápaditě zalátat ponožky.

Kreativní balíčky

Středy jsou v Suterénu vyhrazeny drobnému tvoření – kromě pravidelných tvůrčích dílen můžete využít i připravené kreativní balíčky. Domů si pak odnesete např. vlastnoručně vyrobený notýsek v kroužkové vazbě, razítko dle vašich představ nebo origami hvězdu.

Mohlo by vás zajímat

Vybavení Suterénu můžete využít i k realizaci vlastních projektů. Na místě vám zapůjčíme sady s pomůckami pro knižní vazbu, linoryt apod. Najdete zde i plackovač, 3D tiskárny nebo kreslicí plotr. V neposlední řadě je Suterén i místem setkávání – pořádají se zde pravidelné tvůrčí workshopy a vzdělávací přednášky.

Najdete nás v předsálí Ústřední knihovny na Mariánském náměstí.
Jak se k nám dostanete? Metrem A, tramvají číslo 17 a 18; autobusem číslo 207 a 194.