Služby
28. 2. 2023, WEBREDAKTOR

Od února je k dispozici nová aplikace pro chytré telefony. Tuto aplikaci si můžete stáhnout na Google Play, zatím pouze ve verzi pro Android.

Nová aplikace je doplňkem webu knihovny www.mlp.cz a umožňuje snadný přístup ke čtenářskému účtu a jeho hlavním službám. Je užitečným nástrojem pro aktivní čtenáře, kteří jsou pravidelnými návštěvníky knihovny, spravují větší množství výpůjček, využívají virtuální průkazy nebo pracují se seznamy.

Co aplikace nabízí?

Aplikace nabízí přehled výpůjček, včetně jejich automatického prodloužení, správu rezervací, přístup k vytvořeným seznamům knih a možnost vytváření a úprav virtuálních čtenářských průkazů. Dostupný je také aktuální přehled našich poboček a jejich otevíracích dob včetně telefonního čísla. Aplikace zatím neumí hledat tituly v katalogu a nenabízí přístup k dalším online službám knihovny.


Screen menu mobilní aplikace

Po přihlášení do aplikace (přihlašovací údaje jsou stejné jako do čtenářského účtu na webu) se objeví úvodní nabídka, nově v podobě ikon. Pod ikonou PRŮKAZY najdete virtuální průkaz, který je možné upravovat nebo sdílet s blízkými lidmi. Ve VÝPŮJČKÁCH se zobrazí aktuální seznam výpůjček s barevným rozlišením, podle stavu výpůjční doby. Zobrazením seznamu se výpůjčky automaticky prodlouží. Nově je zde možnost zobrazení informací o titulu.


Screen sekce „Výpůjčky“ v mobilní aplikaci

Ikona REZERVACE slouží ke správě rezervací a nově zde najdete možnost upravovat nesplněné rezervace. POBOČKY zobrazí seznam poboček podle dostupnosti. V seznamu se dá dále vyhledávat nebo označit oblíbenou pobočku. Seznam poboček je doplněný o informace o jednotlivých pobočkách a mapu. Funkce ZPRÁVY umožňuje opakované čtení zpráv, které byly zobrazeny po přihlášení do aplikace. Funkce ÚČET slouží k zobrazení stavu účtu a některé akce, jako je třeba prodloužení platnosti průkazu nebo QR kód pro zaplacení zpozdného, v budoucnosti i možnosti složit zálohu.


Screen sekce „Rezervace“ v mobilní aplikaci

Novou a jistě zajímavou funkcí najdete pod ikonou O TITULU, kterou umožňuje zobrazení titulu v katalogu. Čtečku čárového kódu je možné použít i na ISBN kód, který je natištěný na knize. Informace o titulu se ale zobrazí jen v případě, že katalog knihovny titul obsahuje. Zobrazený titul je možné přidat do seznamu anebo si na něj zadat rezervaci.

Dostupné jsou pouze ty funkce, které čtenáři nabízejí nějakou službu. Jinými slovy, pokud mám vytvořenou rezervaci, je ikona REZERVACE aktivní. Pokud žádnou nemám, nemohu funkci rezervace používat do doby, než si nějakou rezervaci zadám.


Screen sekce „O titulu“ v mobilní aplikaci

Aplikaci stále vyvíjíme. Upravujeme texty, grafiku i funkce, aktualizace budou zveřejňovány postupně. Budeme rádi za jakoukoliv zpětnou vazbu. Můžete nám napsat na e-mail knihovna@mlp.cz, přes kontaktní formulář nebo se podělit o své dojmy na facebooku.

Připravila Simona Doušková, oddělení komunikace

Mohlo by vás zajímat

Ilustrační obrázek v perexu: Pixabay.com.