Vybíráme
23. 2. 2023, WEBREDAKTOR

Přijďte si pro osivo do semínkovny na pobočce Cibulka.

Milujete svou zahrádku, a máte nedostatek semínek pro pěstování ve vašich záhonech? Na pobočce Cibulka požádejte o krabičku – tzv. semínkovnu, a vyberte si jeden pytlík semínek, který se vám hodí. Přijít můžete kdykoli během otevírací doby pobočky.

Rádi vám také pomůžeme s výběrem vhodné literatury pro zahradničení a pěstování. Následně můžete vypěstovat rostliny ve svém květináči/záhonu na zahradě. Semínka slouží k vaší vlastní potřebě a nesmějí být dále komerčně či jinak šířena.

A co dál? Přijďte se pak do pobočky Cibulka pochlubit, jak se vám daří. A nezapomeňte po vypěstování přinést semínka zpět, samozřejmě se může jednat o úplně jiný druh rostliny. Vkládejte osivo zdravé, vyzrálé, z co nejlepších rostlin. Semínka vložte do sáčku/pytlíku, a označte názvem odrůdy.

Iniciativa Semínkovna

Iniciativa Semínkovna vznikla v ČR v roce 2015 na podporu svobodného sdílení osiva, domácího semenaření a přírodního zahradničení. V České republice ji založila Klára Hrdá, která se inspirovala francouzskými Les Grainotheques a americkými Seed Libraries.

Semínkovna je místem, kde můžete svobodně sdílet a vyměňovat přebytky semínek z domácího semenaření z vašich zahrádek. Semínka  musí být výhradně nemořená a  z chemicky neošetřovaných rostlin. 

Více informací o projektu naleznete na www.seminkovny.com.