Vybíráme
18. 4. 2023, WEBREDAKTOR

Náš kolega Viktor Špaček dostal za svou knihu Čistý, skromný život cenu Magnesia Litera za prózu. Srdečně mu blahopřejeme!

Čistý skromný život

Povídky vymodelované citlivýma rukama sochaře.

Muž, který jednou večer v pantoflích otevře dveře a zjistí, že za nimi je milenec jeho manželky a s ním vše, co se snaží sám před sebou skrýt. Zapřisáhlý starý mládenec, který se honosí svou vyrovnaností, a přitom v kapse ohmatává lahvičku se sebevražedným prostředkem. Přestože spisovatel a výtvarník Viktor Špaček umí napsat živé postavy, v těchto povídkách-portrétech nejde pouze o podobizny. Jejich ambicí je zároveň ztvárnit určitý postoj, jaký lidé zaujímají v té které životní situaci. Postavy jsou zachycovány většinou zevnitř, z okruhu svých myšlenek, v nichž problémy a traumata úspěšně či neúspěšně zpracovávají. Že si přitom často nevidí dál než na špičku nosu, jim přirozeně vůbec nebrání v přesvědčení o své pravdě. Řešení, která volí, bývají logická a dalo by se říct „normální“. Normální však je i to, že šílenství není daleko.

PŮJČTE SI

Viktor Špaček

Viktor Špaček (nar. 1976 v Praze), básník, prozaik, výtvarník. Vystudoval sochařství na VŠUP (ateliér Kurta Gebauera), diplomoval v roce 2004. V roce 2007 publikoval sbírku básní Zmínky a případky v nakladatelství Literární salon, v roce 2010 sbírku básní Co drží Nizozemí v nakladatelství Fra. Jednotlivé básně mu vyšly ve francouzštině, angličtině a italštině, je zastoupený v italské antologii mladé české poezie Rapporti di errore (Mimesis 2010), v anglické antologii From a terrace in Prague (Litteraria Pragensia 2011) a také v antologiích Nejlepší české básně 2011, 2012, 2013 (Host). Roku 2015 mu vyšla sbírka povídek Něco cirkusového (Dybbuk) a sbírka básní Nejasný rozměr (Perplex). Naposled vydal sbírku povídek Čistý, skromný život (Host, 2022). Pracuje jako knihovník, externí redaktor beletrie, lektor kurzů tvůrčího psaní. Člen Asociace spisovatelů.

Mohlo by vás zajímat

Viktor už několik let připravuje v Ústřední knihovně kurzy tvůrčího psaní, které jsou oblíbené a hojně navštěvované. Aktuální nabídku sledujete na www.mlp.cz/akce nebo si nastavte zasílání upozornění na akce e-mailem.