Vybíráme
25. 5. 2023, WEBREDAKTOR

A co když bude 4. sezona na Mariánském stejná jako loni? Každá sezóna je jiná, ale i letos si udržíme jednotnou dramaturgickou linku: divadelního a pouličního umění.

Knihovna na vlnách, divadlo a pouliční umění

Premiéra divadelního představení souboru Koťátko zkázy, vystoupení Squadra Sua v rámci jubilejního multižánrového festivalu Knihovna na vlnách, divadelní festival Za Dveřmi, letní kino, buskeři nebo akce pro děti Mami, tati, dějou se věci, to vše a mnohem víc ve 4. sezoně iniciativy Moje Mariánské.

Koťátko zkázy


Foto: Vojtěch Brtnický

Premiéra divadelně-cirkusového představení Třeba to vyjde uměleckého dua Koťátko zkázy zve na pestrou podívanou a slibuje, že “dojde na růžový i černý humor, akrobacii, hru s maskou, dřevorubectví a mnoho dalšího”. Duo Helena a Jakub Urban se na náměstí objeví podruhé, v roce 2022 zde odehráli premiérové představení o životě Alberta Einsteina AHAA! Více na www.kotatkozkazy.cz.

Knihovna na vlnách

Knihovna na vlnách se chystá na svou jubilejní plavbu. Desátý ročník nabídne diskusní večery věnované uměleckým směrům a jejich vlivům na současný, nejen umělecký svět. Existencialismus a punk, beatnictví, underground, feminismus nebo avantgarda, absurdno či groteska. Festival se uskuteční od 27. 6. do 20. 7. z velké části na palubě lodi Avoid Floating Gallery. Jen první večer bude patřit Mariánskému náměstí, seskupení Squadra Sua a jejich grotesce Happy Hour. Více na www.mlp.cz/navlnach a http://squadrasua.cz/.

Za Dveřmi


Foto Anna Šolcová, představení Balatón 1982

Ohmatávání a zažívání prostoru za divadlem už 15 let zkoušejí organizátoři festivalu Za Dveřmi (12. 7.-18. 7.) Letos se hlavní scéna přesune z pražského Výstaviště do holešovické tržnice. Ale Mariánské zůstane prostorem pro odpolední předprogram a dějuplnou pozvánkou na celý festival. Těšit se můžete na premiéru představení Bratří v tricku Pošťáci (14. 7.), akrobatické vystoupení německého dua Chris Iris nebo souboru Hippana.Maleta (17. a 18. 7.), jejichž dominantním výrazovým prostředkem je žonglování a předmětová manipulace. Více na https://zadvermi.cz/.

Letní kino

Hledá-li milovník filmů v létě plátna v džunglích velkoměsta, měl by vědět, že může mít u nosu i střed Prahy. Chystá se třetí ročník letního kina, ve třech promítacích cyklech, od července do září (20.-22. 7. 2023, 17.-19. 8. 2023, 31. 8.-2. 9. 2023, NÁHRADNÍ TERMÍN PRO PŘÍPAD LETNÍCH DEŠŤŮ 7.-9. 9.), se objeví filmy českých režisérů Pasáž, Pouta nebo Okupace, ale také snímky autorů tzv. visegrádské čtyřky nebo projekty začínajících filmařů. Kino je silent, je dobré udělat si rezervaci, kapacita je omezena. Více na www.mlp.cz/kino a www.3kino.cz.

Buskeři a Mami, tati, dějou se věci

Busking, tedy pouliční veřejná produkce, je živou součástí všech metropolí. V Praze jsou místa, která jsou buskerům zapovězena, ale Mariánské náměstí se na chvíli změní v dramaturgicky pojatou buskerskou stage. Sledujte facebookovou skupinu Moje Mariánské a zjistíte, jak to půjde.

Festival pro děti a rodiče Mami, tati, dějou se věci je jako vždy pestrý. Od setkání s autory, přes divadlo a workshopy. Ve dvou dnech (24. 8., 9. 9.) se na náměstí rozprostřou příběhy pro malé i pro nejmenší. Těšit se můžete na divadelní představení Pomerančová loď uskupení FysioArt (24. 8.) nebo Dášeňku (9. 9.). Obě představení jsou pro děti od tří let, po obou následuje pohybová dílna.

Mohlo by vás zajímat

Do babího léta vstoupí pak příběh těch, kterým duševní onemocnění nezabránilo hledat cestu k realitě a v ní pak své platné místo. V rámci Týdne duševního zdraví se na náměstí a v budově Městské knihovny v Praze rozvinou Příběhy duše. Po celý měsíc (10. 9.-10. 10.) bude na náměstí k vidění výstava fotografií, uskuteční se koncert jejích protagonistů. Uvnitř knihovny pak proběhnou osvětové přednášky nejen pro zaměstnance, besedy s lidmi trpícími duševními poruchami, odborníky.