Vybíráme
10. 4. 2024, WEBREDAKTOR

Představujeme knihy Jana Nerudy, které máme ve fondu Oddělených vzácných tisků, a které aktuálně vystavujeme na Smíchově.

V letošním roce si připomínáme 190 let od narození básníka Jana Nerudy (1834–1891), O jeho životě toho bylo napsáno mnoho, zastavíme se tedy u jeho knih, které máme v oddělení vzácných tisků.
Tip! Půjčte si knihy Jana Nerudy v katalogu nebo si projděte výběr na konci článku. Nerudovy knihy, o kterých píšeme, jsou pak k vidění na výstavce na pobočce Smíchov od dubna do 27. května 2024.

První vydání Nerudových děl


První vydání Povídek malostranských z roku 1878

Nejvíce si vážíme Nerudových prvních vydání. Některá jsou v naší knihovně už dlouhá léta. Když v roce 1922 vznikla tzv. Velká Praha, k našemu hlavnímu městu se připojilo 37 obcí a měst, z nichž většina z nich už měla svoji knihovnu. A tak se stalo, že spolu s knihami, které vlastnila obec Smíchov, k nám například připutovalo i první vydání Nerudových Balad a romancí či sbírka básní Prosté motivy. První ilustrované vydání Písní kosmických z roku 1893 s ilustracemi Viktora Olivy zase patřilo obci Žižkov. Máme i Nerudovu úplně první básnickou sbírku Hřbitovní kvítí z roku 1858. První vydání Povídek malostranských velmi pravděpodobně naše knihovna také kdysi měla. Tady bohužel platí úměra, čím je kniha oblíbenější, tím je větší pravděpodobnost, že se nedochová. V roce 2015 se nám tuto knížku z roku 1878 naštěstí podařilo koupit za příznivou cenu v jednom z pražských antikvariátů. Rozšířili jsme tak vzácnou sbírku prvních děl našich klasiků jako je Máchův Máj, Erbenova Kytice či Babička Boženy Němcové.

Neruda v bibliofiliích


Neruda, Jan: U tří lilií – frontispis od Františka Koblihy

Nerudovo dílo nedalo ve dvacátých a třicátých letech minulého století spát vydavatelům bibliofilií, tedy knih, u kterých byl kladen velký důraz na jejich výtvarný doprovod i grafickou úpravou. Tito vydavatelé si často vybrali jen jednu povídku či baladu, kterou nechali vyzdobit jedním nebo více originálními grafickými listy a vytvořili tak půvabnou knížečku. To je i případ knihy U tří lilií z roku 1922. Jedna z Povídek malostranských zachycuje smutnou událost, která se odehrává při tancovačce v hostinci U tří lilií. Bibliofilie vydaná v pouhých 200 výtiscích v edici Moderní revue je vyzdobena čtyřmi lepty Františka Koblihy a je považována za jednu z nejkrásnějších knih české dekadence. Jednu z nejznámějších básní nazvanou Romance o Karlu IV. si vydal Spolek českých bibliofilů v roce 1934 u příležitosti desátého bibliofilského večera. Byl to soukromý tisk, který byl určený pouze pro členy tohoto spolku. Je vyzdoben výrazným dřevorytem Jožky Barucha.


Neruda, Jan: Ballada dětská – titulní list Jaroslava Boudy

Pozoruhodná je Ballada dětská, původně ručně kreslená knížka, kterou přepsal a doplnil akvarely Jaroslav Bouda pro svého otce v roce 1918. Jaroslav Bouda byl velmi talentovaný malíř, starší bratr Cyrila, který bohužel v jednadvaceti letech tragicky zahynul. V roce 1926 se nakladatelství Družstevní práce rozhodlo tuto knížečku vydat jako neprodejný tisk, který pak posílalo svým předplatitelům jako dárek k Vánocům.


Neruda, Jan: Ballada dětská – ukázka rukopisu Jaroslava Boudy

Ale nezůstalo jen u povídek, i Nerudovy básně byly vydávány jako bibliofilie. Mezi ty nejpůvabnější patří Písně kosmické s barevnými litografiemi Cyrila Boudy, které vyšly v roce 1925 u pražského nakladatele Stanislava Minaříka. Celkem bylo vytištěno tisíc výtisků, z nichž 100 bylo vázáno v kůži. Všechny litografie tohoto přednostního vydání, jak se tehdy říkalo, byly podepsané výtvarníkem.


Neruda, Jan: Písně kosmické – frontispis od Cyrila Boudy

Nerudovu poslední básnickou sbírku Zpěvy páteční, kterou básník nedokončil, vydal roku 1939 v pouhých dvou stovkách výtisků Vilém Schmidt. Bibliofilii vyzdobil Karel Svolinský. Mimochodem v roce 1954, kdy uplynulo 120 let od narození Jana Nerudy, vyšly Zpěvy páteční jako faksimile dochovaného rukopisu.


Neruda, Jan: Zpěvy páteční – frontispis od Karla Svolinského

Pro literární historiky, ale nejen pro ně, může být zajímavý titul Listy Jana Nerudy Aničce Tiché, o jehož vydání se postaral v roce 1926 Spolek českých bibliofilů. Je to vlastně přepis dopisů Jana Nerudy Aničce Tiché, své poslední lásce, které psal v letech 1877–1891. Ke knize jsou přiloženy dvě faksimile dopisů z roku 1878 a 1891.

Povídky malostranské

A jedna zajímavost nakonec. V síti naší knihovny najdeme desítky vydání nejpopulárnější Nerudovy knihy – Povídek malostranských. Ty se nejvíce objevovaly na pultech našich knihkupectví za Druhé světové války. Mezi léty 1939–1945 jsme napočítali celkem 15 vydání. Je to pochopitelné. Čtenáři se v této těžké době rádi ponořovali do pozoruhodných příběhů staré Prahy, tak dobře napsaných, a zapomínali na strasti válečného života. A nebyl to jen Neruda, který se tehdy často vydával. Oblíbení byli v této době i ostatní naši klasici jako např. Božena Němcová nebo Karel Hynek Mácha. Povídky malostranské mají naštěstí co říci i dnes, a tak se vycházejí pořád, a to s nejrůznějším výtvarným doprovodem.

Připravila Jana Kozáková, Oddělení vzácných tisků

Mohlo by vás zajímat

Knihy Jana Nerudy ve fondu Oddělení vzácných tisků:

Chcete si knihy a časopisy prohlédnout? Můžete se také objednat do oddělení vzácných tisků. Do vzácných tisků je třeba se předem objednat. Badatelna je přístupná všem objednaným čtenářům Městské knihovny v Praze starším 18 let, kteří nemají vůči knihovně peněžitý dluh nebo nevrácenou výpůjčku, jejíž výpůjční lhůta už uplynula. Objednat tisky je třeba nejméně 48 hodin předem. Po objednání čtenáři přijde potvrzující e-mail a pak může přijít do badatelny.

Jak se k nám dostanete? Tramvají číslo 1, 2, 25 do zastávky Střešovická vozovna nebo tramvají číslo 22 do zastávky Brusnice. Z tramvajové zastávky Brusnice zabočit do ulice U Brusnice (podél tramvajové trati), budova se nachází na konci ulice po pravé straně.

www.mlp.cz/vzacnetisky

Ilustrační obrázek v perexu: Jan Neruda, portrét od Jana Vilímka, Jan Vilímek, Public domain, via Wikimedia Commons.