Vybíráme
14. 5. 2024, WEBREDAKTOR

Slavíme kafkovské výročí a v květnu i červnu si s námi můžete užít hned několik akcí. Co vás čeká? Přednášky, procházka, filmy a dokonce i tematická konference – vydejte se s námi po stopách Franze Kafky.

Kafka se stal obětí toho, co napsal. Lidé si zaměnili Kafku za jeho literární postavy.
Z anotace k filmu Franz Kafka

Jaké akce jsme připravili? Rudy Linka ve své One man show oslaví Franze Kafku. Dokumentární film Franz Kafka představí unikátní a dosud nepublikované informace o životě Franze Kafky. „Kafkovský“ den proběhne v pondělí 3. června 2024, kdy proběhnou hned tři akce za sebou. Konference Kafka intermediální se zaměří na způsoby, jímž si jeho dílo přivlastňovaly jiné umělecké žánry. Kde žil a nacházel inspiraci geniální spisovatel Franz Kafka si povíme na společné procházce. Večer pak zveme na projekci pozoruhodné adaptace románu Zámek od režiséra Michaela Hanekeho. V dalších dnech pak novinářka Judita Matyášová připravila přednáškový diptych, kde ukáže Kafku netypicky jako cestovatele a sportovce.

Rudy Linka: One man show

Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 23. 5. 2024 | 19:30
Vstupné: 450 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
One man show Rudyho Linky je divadelní „stand-up“ vystoupení, prokládané sólovými hudebními vstupy a doplněné projekcí fotografích z Rudyho soukromého archívu. Ve svém novém představení nazvaném „Úplně jednoduché by bylo…“ Rudy oslavuje Franze Kafku, jehož duch je stále mezi námi a právě letos připomínáme už 100 let od jeho úmrtí.

Franz Kafka

Kde: Ústřední knihovna – Velký sál
Kdy: 29. 5. 2024 | 19:00
Vstupné: zdarma
Záhadný, podivínský a samotářský Kafka? Tento stereotyp nemá nic společného se skutečným Kafkou. Dokumentární film představuje unikátní a dosud nepublikované informace o životě Franze Kafky, které shromáždil špičkový odborník na jeho dílo a život Reiner Stach a další odbornicí. Spolu s ním odhalíme skutečného Kafku za kafkovským mýtem. Kafka se stal obětí toho, co napsal. Lidé si zaměnili Kafku za jeho literární postavy. Příběh představuje fakta o skutečném Kafkovi, ukazuje Kafkovy tvůrčí postupy, to, jak proměňoval realitu ve fikci. Projekci uvedou tvůrci a zástupci České televize.

Franz Kafka intermediální (německy)

Kde: Ústřední knihovna – Malý sál
Kdy: 3. 6. 2024 | 9:30
Vstupné: zdarma
Konference s bohatým doprovodným programem se ani tak nezaměřuje na novou interpretaci spisovatele Franze Kafky, jeho díla a kontextu, ale spíše na způsoby, jímž si jeho dílo přivlastňovaly jiné umělecké žánry, a tím, jak působilo v průběhu doby v různých kulturních kontextech. Pouze v německém jazyce bez tlumočení. Pozor! Je třeba si rezervovat místo na www.goethe.de/cesko/kafka.

Po stopách Franze Kafky

Kde: Galerie Art, Staroměstské náměstí č. p. 548
Kdy: 3. 6. 2024 | 17:00
Vstupné: 60 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Kde žil a nacházel inspiraci geniální spisovatel Franz Kafka, jehož stoleté výročí úmrtí si letos připomínáme? Společně projdeme místy spojenými s jeho podivuhodnými příběhy a životními událostmi, které následně zakomponoval do svého neopakovatelného díla. Provádí Vladimír Kiseljov, malíř a spisovatel, autor knihy Mystéria vepsaná ve tvářích.Sraz v 17.00 před Galerií Art, Staroměstské náměstí č. p. 548 v Praze.

Michael Haneke: Zámek

Kde: Ústřední knihovna – Malý sál
Kdy: 3. 6. 2024 | 19:00
Vstupné: zdarma
Filmová adaptace stejnojmenného románu Franze Kafky popisuje marnou snahu zeměměřiče K. (Ulrich Mühe) proniknout do Zámku nedaleko vesnice. Nedaří se mu ale získat ani povolení pro svou práci ani navázat potřebné kontakty. K. naráží na byrokratické překážky a v nehostinném prostředí vesnice se cítí velmi osamocen. Čím víc se K. snaží situaci vysvětlit, tím víc se vše komplikuje. Režie Michael Haneke.

Franz Kafka jako cestovatel a sportovec

Kde: Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy: 6. 6. 2024 | 19:00
Vstupné: 60 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Originální příběhy Franze Kafky inspirují čtenáře po celém světě. 100. výročí úmrtí slavného spisovatele, který je většinou prezentován jako někdo, kdo byl nemocný a smutný. Prý ho nic kromě psaní nebavilo. Ve skutečnosti byl Kafkův život mnohem zajímavější. Přednáší Judita Matyášová.

Franz Kafka jako cestovatel a sportovec

Kde: Petřiny – Sál Petřiny
Kdy: 5. 6. 2024 | 19:00
Vstupné: 60 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Originální příběhy Franze Kafky inspirují čtenáře po celém světě. 100. výročí úmrtí slavného spisovatele, který je většinou prezentován jako někdo, kdo byl nemocný a smutný. Prý ho nic kromě psaní nebavilo. Ve skutečnosti byl Kafkův život mnohem zajímavější. Přednáší Judita Matyášová.

Mohlo by vás zajímat

Výběr z díla Franze Kafky a publikací o něm:

Kafkaesque v Galerii DOX


Plakát k výstavě Kafkaesque

Jednou z prvních akcí, kterou můžete navštívit, je výstava Kafkaesque v Galerii DOX, která se zaměřuje na reflexi Kafkova díla v současném výtvarném umění. Čtenáři Městské knihovny v Praze tuto výstavu mohou navštívit a po předložení čtenářského průkazu získat 10% slevu na vstupném. V průběhu celého roku se pak plánují další výstavy, přednášky a odborné konference.

www.dox.cz/program/kafkaesque

Atributy k fotografiím:

  • Ilustrační obrázek v perexu: Franz Kafka, 1923, AnonymousUnknown author (see File:Kafka.jpg), Public domain, via Wikimedia Commons.
  • Ilustrační obrázek v textu: Felice Bauerová a Franz Kafka, Mondadori Portfolio, Public domain, via Wikimedia Commons.
  • Ostatní fotografie: archiv lektorů.