Vybíráme
16. 5. 2024, WEBREDAKTOR

Připomínáme si kafkovské výročí a v květnu i červnu si s námi můžete užít hned několik akcí. Co vás čeká? Přednášky, procházka, filmy a dokonce i tematická konference – vydejte se s námi po stopách Franze Kafky.

Kafka se stal obětí toho, co napsal. Lidé si zaměnili Kafku za jeho literární postavy.
Z anotace k filmu Franz Kafka

Jaké akce jsme připravili? Rudy Linka ve své One man show oslaví Franze Kafku. Dokumentární film Franz Kafka představí unikátní a dosud nepublikované informace o životě Franze Kafky. „Kafkovský“ den proběhne v pondělí 3. června 2024, kdy proběhnou hned tři akce za sebou. Konference Kafka intermediální se zaměří na způsoby, jímž si jeho dílo přivlastňovaly jiné umělecké žánry. Kde žil a nacházel inspiraci geniální spisovatel Franz Kafka si povíme na společné procházce. Večer pak zveme na projekci pozoruhodné adaptace románu Zámek od režiséra Michaela Hanekeho. V dalších dnech pak novinářka Judita Matyášová připravila přednáškový diptych, kde ukáže Kafku netypicky jako cestovatele a sportovce.

Franz Kafka jako cestovatel a sportovec

Kde: Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy: 6. 6. 2024 | 19:00
Vstupné: 60 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Originální příběhy Franze Kafky inspirují čtenáře po celém světě. 100. výročí úmrtí slavného spisovatele, který je většinou prezentován jako někdo, kdo byl nemocný a smutný. Prý ho nic kromě psaní nebavilo. Ve skutečnosti byl Kafkův život mnohem zajímavější. Přednáší Judita Matyášová.

Pražan Franz Kafka

Kde: Ústřední knihovna – Klubovna
Kdy: 11. 6. 2024 | 16:00
Vstupné: zdarma
Franz Kafka kdysi svému příteli Oskaru Pollakovi napsal: „Praha nepustí. Ani Tebe, ani mě. Tahle matička má drápy.“ Toto město je již navždy neoddělitelně spojeno s Kafkovým životem – dětstvím, mládím a většinou života, stejně jako je okolí Vídně spojeno s jeho smrtí. Jeho vyjádření se navíc týkalo poměrně malé části Prahy – když o tom uvažujeme hlouběji, zjistíme, že se pohyboval většinou na území nynější Prahy 1 – Starého Města, Malé Strany a Hradčan. Tam také žila i většina jeho přátel a především přítel nejlepší – Max Brod. Friedrichovi Thiebergerovi při pohledu z okna svého pokoje Kafka jednou sdělil: „V tomhle malém kruhu… je uzavřen celý můj život.“ Objektů z této části Prahy, jejich rolí v Kafkově životě a odrazem v jeho díle se bude týkat tato prezentace založená především na dobových i současných fotografiích. Pozor! Kapacita je omezená. Je třeba si rezervovat místo na telefonním čísle +420 222 113 555.

Mohlo by vás zajímat

Výběr z díla Franze Kafky a publikací o něm:

Kafkaesque v Galerii DOX


Plakát k výstavě Kafkaesque

Jednou z prvních akcí, kterou můžete navštívit, je výstava Kafkaesque v Galerii DOX, která se zaměřuje na reflexi Kafkova díla v současném výtvarném umění. Čtenáři Městské knihovny v Praze tuto výstavu mohou navštívit a po předložení čtenářského průkazu získat 10% slevu na vstupném. V průběhu celého roku se pak plánují další výstavy, přednášky a odborné konference.

www.dox.cz/program/kafkaesque

Atributy k fotografiím:

  • Ilustrační obrázek v perexu: Franz Kafka, 1923, AnonymousUnknown author (see File:Kafka.jpg), Public domain, via Wikimedia Commons.
  • Ilustrační obrázek v textu: Felice Bauerová a Franz Kafka, Mondadori Portfolio, Public domain, via Wikimedia Commons.
  • Ostatní fotografie: archiv lektorů.