Vybíráme
10. 5. 2024, WEBREDAKTOR

Zuzana Milerová z Hudebního oddělní Ústřední knihovny píše o letošním ročníku mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro.

Pražské jaro se koná ve dnech 12. května až 3. června 2024 a my jsme pro vás připravili povídání k několika událostem a nahrávkám, které budou součástí. Tip! Nahrávky si můžete půjčit v katalogu nebo je naleznete na konci článku.

Smetana a Schumann

Zahajovací koncert festivalu proběhne ve Smetanově síni Obecního domu tradičně 12. května – v den výročí úmrtí Bedřicha Smetany. Jako obvykle zazní cyklus šesti symfonických básní Bedřicha Smetany Má vlast. Toto dílo bylo vůbec první nahrávkou, kterou zaznamenala Česká filharmonie na gramofonovou desku. Letošní zahajovací koncert uvede Berlínská filharmonie se svým šéfdirigentem ruské národnosti Kirillem Petrenkem.

Za pozornost stojí také koncert konaný 16. května 2024 v Rudolfinu. Zazní během něj cyklus písní pro soprán a klavír Láska a život ženy slavného německého skladatele Roberta Schumanna, a písně skladatelů skandinávských zemí, jako jsou Gösta Nystroem, Ture Rangström, Wilhelm Stenhammar, Edvard Grieg, Jean Sibelius, Bo Linde, Hugo Alfvén nebo Lars-Erik Larsson. To vše v podání švédské sopranistky Miah Persson.

Barokní a renesanční skladatelé

¨

Hudba italských barokních a renesančních skladatelů v autentické hudební interpretaci je na programu také v sále Rudolfina hned následující večer 17. května 2024. Vystoupí belgický dirigent Phillip Herreweghe se svým vokálně-instrumentálním ansámblem Collegium Vocale Gent. Program koncertu je nazvaný „Madrigaly v Arkádii“ a uvede díla skladatelů Giovanniho Gastoldi, Lucy Marenzia, Claudia Monteverdiho a dalších.

V pondělí 20. května 2024 zazní v prostorách Národního technického muzea kompozice pro klavír a jeho součástky s názvem „Pianofonia“ autorů Michala Rataje a Jana Trojana. Koncert je pořádaný ve spolupráci s českou společností Petrof pro výrobu klavírů a pianin.

Brahms, Dvořák, Ravel

Klavírní tria Johannesa Brahmse (č. 1 H dur op. 8) a Antonína Dvořáka (č. 3 f moll op. 65) zahrají umělci souboru Z.E.N. Trio taktéž v Rudolfinu v sobotu 25. května 2024.

Suitu z baletu francouzského hudebního skladatele Maurice Ravela Dafnis a Chloé nebo jeho choreografickou báseň pro orchestr La Valse uvede Orchestre Philharmonique de Radio France pod vedením finského dirigenta Mikka Francka. Ve stejný večer 27.5. zazní v Rudolfinu také světová premiéra houslového koncertu Svatyně Kryštofa Mařatky v podání houslisty Amaury Coeytauxe. Nevšední zážitek přinese mimo jiné i skladba rakouského skladatele Georga Friedricha Haase 11 000 strun, která bude uvedená v neděli 2. června 2024 ve Fóru Karlín. Dílo je komponované pro padesát do kruhu uspořádaných mikrotonálně naladěných klavírů a instrumentální ansámbl.

Připravila Zuzana Milerová, Hudební oddělení Ústřední knihovny

Mohlo by vás zajímat

Díla, která zazní na festivalu

Tip! Přijďte do Hudebního oddělení Ústřední knihovny, kde během konání festivalu najdete výstavu programů i poslechovou nabídku hudebních nahrávek skladeb nebo interpretů, které představí letošní 79. ročník.

www.mlp.cz/hudebni

Pražské jaro

Pražské jaro je mezinárodní hudební festival, na němž se představují symfonické orchestry i komorní tělesa. Koná se každoročně v Praze od 12. května do 3. června.

https://festival.cz/

Ilustrační obrázky v perexu a v patičce stránky: facebook festivalu.