Vybíráme
11. 4. 2024, WEBREDAKTOR

V dubnu Artotéka nachystala devět knih z oblasti výtvarného umění a jednu reprodukci.

Stejskal, Jakub: Metakunsthistorie

Přehled výstav uskutečněných v galerii Sklad M1 při pražské AVU v letech 2017–2023. Galerie se zaměřuje na podporu studentů a začínajících umělců, kteří se v galerijním prostředí zatím příliš neobjevují.

PŮJČTE SI

András, Edit: Kulturní převlékání

Překlad vybraných částí dvou na sebe navazujících knih přední maďarské historičky umění (Kulturní převlékání. Umění na troskách socialismu, 2009 a Hranice imaginace. Současné umění a kritická teorie ve východní Evropě, 2023).

PŮJČTE SI

Stejskalová, Tereza: Smrt umělce – ať žijí pomocnice!

V eseji se čtenáři seznámí s příběhy lidí, kteří z lásky ke světu umění dávají svojí práci daleko více, než za co jsou placení.

PŮJČTE SI

Stead, Chloe; Zálešák, Jan: Pavla Sceranková

Publikace předkládá obraz umělecké tvorby slovenské sochařky Pavly Scerankové v posledním desetiletí.

PŮJČTE SI

Císař, Karel: Abcd – česká funkcionalistická typografie 1927–1940

Publikace formou fotografické dokumentace a podrobného komentáře zpřístupňuje nejvýznamnější ukázky funkcionalistické typografie ze soukromé sbírky pedagoga UMPRUM Karla Císaře.

PŮJČTE SI

Pelcl, Jiří: Tiny house

Soubor rozhovorů s architekty a designéry na téma minimalismu v oblasti bydlení. V druhé části obsahuje publikace řadu příkladů minimálních domků (tiny houses) o výměře do 30 m2.

PŮJČTE SI

Tichoň, Pavel: Excel

Katalog z kolektivní výstavy Excel v Pragovka Gallery představuje 41 umělců a umělkyň, kteří jsou součástí místní umělecké komunity.

PŮJČTE SI

Steckerová, Andrea: Petr Brandl

Výstavní katalog představuje život a dílo Petra Brandla, velikána české barokní malby první poloviny 18. století.

PŮJČTE SI

Knapová, Ester: Zimní jablka

Výstavní katalog seznamuje s tvorbou malířky Ester Knapové, která ve svých snových plátnech nechává diváky nahlížet do polozapomenutého světa vlastní minulosti.

PŮJČTE SI

Nové reprodukce

Připravila Karolina Chasáková, www.mlp.cz/artoteka

Mohlo by vás zajímat

Chcete si půjčit v Artotéce obraz nebo knihu? Je to snadné. Stačí k tomu platný čtenářský průkaz. Ve sbírce obrazů si můžete vybrat mezi reprodukcemi slavných malířů nebo originálními díly známých českých umělců a současných autorů.

Domů si půjčíte až čtyři originální výtvarná díla a dvacet reprodukcí výtvarných děl. Obrazy půjčujeme na dvacet šest týdnů s možností prodloužení na jeden rok. Originální díla půjčujeme pouze čtenářům starším patnácti let po uplynutí jednoho roku od ověření jejich registrace. Půjčování i vracení je možné jen v Artotéce na pobočce Opatov.

Obrázek v perexu: KLEE, Paul: Fish Magic.