Knihy
8. 4. 2024, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Postřehy židovského spisovatele o Česku, povídky německého autora nebo životopisný román o Bedřichu Smetanovi.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Tenenbom, Tuvia: Z New Yorku do Brna

V Česku oblíbený spisovatel dokáže odkrývat nešvary dnešního světa jako málokdo, trefně, tvrdě, ale s vtipem a nadhledem. Léta jezdí po planetě z místa na místo a sleduje proměny společnosti.

Jestli Tuvia Tenenbom opravdu něco není, pak rozhodně politicky korektní. Jeho kniha je plná zábavných dialogů i pronikavých pozorování. Za vším tím vtipem jsou ale často překvapující i kruté pravdy, o kterých bychom raději nevěděli. Tenenbom není ani levičák, ani pravičák, chce zkrátka znát pravdu. A tak dráždí úplně všechny.

PŮJČTE SI

Lenz, Siegfried: Einstein přeplouvá Labe u Hamburku

Povídkový soubor významného německého prozaika Siegfrieda Lenze obsahující třináct textů vychází česky vůbec poprvé v překladu Jany Zoubkové.

Siegfried Lenz (1926–2014) proslul zejména svými romány, jeho povídková tvorba ale také stojí za pozornost. Texty jsou sice literárně náročné, zároveň však poetické a nadčasové – dotýkají se témat mezilidských vztahů, paměti, moci, relativity.

PŮJČTE SI

Štráfeldová, Milena: Friedrich řečený Bedřich

Životopisný příběh jednoho ze světově proslulých českých hudebních skladatelů. Autorka líčí všechny životní strasti a neduhy našeho velikána včetně celospolečenského vnímání jeho tvorby.

O Bedřichu Smetanovi vyšla spousta knih a zdálo by se, že jeho život už byl popsán do nejmenších detailů. Čím víc se ale o něm dozvídáme, tím víc také zjišťujeme, že je tu pořád co objevovat. Rozhodně neexistuje jen jeden všeplatný pohled na našeho „nejnárodnějšího“ skladatele. Dokuromán Friedrich řečený Bedřich líčí jeho dramatický osud, ale i jeho dobu a příběhy lidí, kteří jej obklopovali, milovali a podporovali, nebo mu jeho cestu naopak ztěžovali. Je také zamyšlením nad tím, proč byl Smetana tolikrát propagandisticky zneužit, jako snad žádný jiný náš umělec.

PŮJČTE SI

Shanfeldová, Yveta: Výstava posedlostí

Šestá sbírka poezie české básnířky žijící v USA je knihou, které vládnou dramatické básně o všednostech.

Výklad světa jako přehlídka zuřivých pozorování, jež konají lidé, věci i zvířata. Samo vyslovování je zde hlavní posedlostí: za každým slovem lze objevit další slovo, které je přesnější, přísnější, bolestivější – v nekonečném stupňování. Na ptačím křídle v básni záleží stejně jako na ztrátě nejbližšího člověka. Yveta Shanfeldová s novou energií zaříkává minulosti i čerstvé denní zbytky.

PŮJČTE SI

Weil, Simone: Tíže a milost

Publikace obsahuje úvahy francouzské filosofky, teoložky a odborářky

První dílo Simone Weilové představuje sborník zdánlivě neuspořádaných úvah, myšlenek a aforismů, které však tvoří promyšlený celek, tematicky rozdělený do 39 oddílů, jejichž základními stavebními kameny jsou zlo, láska, prázdnota, oproštění, vůle, Bůh, ateismus, krása, spravedlnost, smysl života. Formulace se vyznačují přímostí, provázaností, až obsesivní „wittgensteinovskou“ metodou, jíž jednotlivá témata zkoumá z různých stran.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč – viz ceník služeb.

Ilustrační obrázek v Perexu: Pixabay.com.