E-knihy
16. 4. 2024, WEBREDAKTOR

Co nového můžete stahovat v e-knihovně v dubnu 2024? Sbírku českého anarchistického básníka, Paní Bovaryovou Gustava Flauberta nebo soubor filosofujících esejů Pavla Švandy.

Tip! Všechny novinky můžete stahovat v katalogu nebo si projděte náš výběr.

Berdych, Kamil: Z melodií bastarda

Jediná sbírka českého anarchistického básníka, jejíž první vydání není přesně doloženo, ví se ovšem, že bylo realizováno mezi roky 1907 až 1909.

Kamil Berdych nikdy nezapomněl, že vyrůstal v nuzných a ubohých poměrech. I proto mají v jeho básních silné zastoupení sociální motivy, které dokázal reprodukovat s hořkou naléhavostí a syrovou otevřeností, jež jenom umocňovala trpké životní prožitky. Neprávem opomíjený básník, z jehož díla se zachovala pouze jediná sbírka, předjímá témata, která se později stala zcela zásadními pro wolkerovskou generaci. Jeho verš upoutá silnou melodičností, v níž snaha po naplnění milostné touhy je převálcována deziluzemi a beznadějí vyplývajícími ze stavu a myšlení soudobé společnosti.

STÁHNĚTE SI

Hašek, Roman: Nebe a dudy

Poslední kniha dne již téměř zapomenutého básníka a prozaika Romana Haška, žijícího na přelomu devatenáctého a dvacátého století, která poprvé vyšla roku 1913.

Roman Hašek nedosáhl takové literární proslulosti jako jeho bratranec Jaroslav, přesto však v jeho tvorbě rezonují prvky, pro něž i dnes stojí za připomenutí. V oblasti poezie je to především jeho lehce dekadentní styl, do něhož autor promítá své bolestné pocity, často ovšem kořeněné ironickým nadhledem. V poslední autorově sbírce opatřené podtitulem Rozmarné verše, která zároveň uzavírá jeho poměrně krátkou životní kapitolu, básník zdařile obměňuje některé baladické či pohádkové motivy a parodicky, lehkým a vtipným tónem se vyjadřuje k intimnímu či milostnému vztahu.

STÁHNĚTE SI

Flaubert, Gustave: Paní Bovaryová

Proslulé dílo francouzské literatury 19. století se v psychologickém příběhu nešťastně provdané ženy kriticky zabývá maloměstskou společností své doby.

Hrdinka, manželka venkovského lékaře, je citlivá žena, která své vysněné a vyčtené představy chce uplatnit ve skutečném životě, kde však naráží na nepochopení. Trpí nudou a hledá únik ze stereotypu maloměstského života, který ji dusí. Vrhá se bezhlavě do milostných dobrodružství pohoršujících běžnou maloměstskou morálku, nedbá na finanční nesnáze a dokonce i mateřskou lásku obětuje svým iluzím. Takový život jí však připraví hořké zklamání, postupně ji zbaví nesplnitelných představ a nesmlouvavě ukáže tvrdou realitu. Z lásky k milenci se žena zadluží a lichvář použije jejích směnek, aby zničil celou rodinu. Přichází neodvratná katastrofa.

STÁHNĚTE SI

Švanda, Pavel: Zkušenosti

Soubor esejů reflektujících filozofickou formou životní problémy i úzkosti současného člověka.

Zkušenosti byly napsány v letech 1971–1994. Autor představuje esej jako pokus vytvořit příležitost k hlubšímu zážitku toho, co známe, co jsme pocítili na vlastní kůži, ale co jsme z rozličných důvodů nedokázali přijmout a domyslet do důsledků.

STÁHNĚTE SI

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.

Ilustrační obrázek v perexu. Pixabay.com.