Vybíráme
4. 5. 2020, WEBREDAKTOR

Každoročně pořádáme setkání všech fantazáků tělem i duší, a říkáme mu CONiáš. Během pandemie koronaviru byla knihovna zavřená, ale my se rozhodli uspořádat dva online „cony“. Přinášíme vám malé ohlédnutí.

CoronaCon, jak jsme obě akce pojmenovali, vznikal improvizovaně. Co bylo naším cílem? Chtěli jsme rychle přinést do do časů zvířených nejistotou něco důvěrně známého.

První CoronaCon proběhl v pondělí 23. března a nabídl tři hodiny programu. Kromě českých spisovatelů jsme získali příspěvky i ze Slovenska a z Ukrajiny. Video pro nás natočila spisovatelka Natalja Ščerba. Děkujeme projektu Praha město literatury! Podruhé jsme se virtuálně setkali v pátek 24. dubna 2020. Tentokrát jsme vysílali přímo z knihovny, přednášky jsme doplnili živými vstupy, a rozšířili doprovodné soutěže. Hosty jsme měli tentokrát i z USA. Vzpomínáme na skvělý příspěvek spisovatele Jeffa VanderMeera.

Snažili jsme se také podpořit malá nakladatelství, na něž situace těžce dolehla. Ohlasy byly dobré a vřelé, těšíme se zas někdy příště. CoronaCon najdete na na YouTube anebo na facebookové stránce týmu CONiáš.