Vybíráme
14. 7. 2021, WEBREDAKTORKA01

S novinkami v Oddělení pragensií si v červenci můžete připomenout výročí staroměstské exekuce, vydat se na pouť po vojenských pietních místech v Praze 3, seznámit se s příběhem znovupostavení Mariánského sloupu i s osudy náměstka pražských primátorů za okupace J. Pfitznera.

Novinky z Pragensií – červenec 2021

Vrátit se v čase zpátky o 400 let – do doby popravy českých pánů můžete prostřednictvím publikace Dvě duhy nad popravištěm. Kniha sleduje dramatické osudy tří generací pražské měšťanské rodiny Kutnaurových.

Sochař a kameník P. Váňa vypovídá o svém dětství, profesní dráze a inspiraci k dílu v publikaci Příběh Mariánského sloupu. Mimo složité peripetie při vzniku a povolování stavby čtenáře jistě zaujmou doslova neuvěřitelné příhody při cestě sochařského kamene až z Indie.

Vojenská pietní místa v Praze 3 je název brožury, věnované pomníkům, pomníčkům a pamětním deskám. Většina dokumentovaných míst se týká obětí 2. světové války – odbojářů, padlých během květnového povstání 1945, obětí holokaustu, ale i příslušníků zahraničních armád.

Životní pouť nacistického náměstka pražských primátorů a nadaného historika J. Pfitznera popisuje kniha Z katedry dějin východní Evropy na pražskou radnici. Pfitzner se mj. zasadil o snížení rozpočtu Městské knihovny na nákup knih na polovinu a snažil se zabránit snahám „prostřednictvím české knihy probudit a udržet v českém národu národní uvědomění.“

Nahlédněte do starých novin

V Oddělení pragensií můžete nahlédnout také do nových i starších výtisků novin a časopisů vydávaných městskými částmi. Zprostředkují Vám dění ve veřejné správě, seznámí Vás se zajímavostmi např. z místopisu či dějin pražského průmyslu nebo pobaví úsměvnými historkami ze života našich předků:
„Rakouské státní dráhy nám vyvlastnily pozemek ve Vysočanech za směšně nízkou cenu. Proto jsme na ně podali žalobu, spor se dlouho vlekl, stálo to moc a moc peněz, ale na konec dostávám telefonickou zprávu od našeho právního zástupce Dr. Fouska, že spor rozhodnou v náš prospěch a přisouzena nám částka 60.000 zlatých. Oznamuji to šéfovi, gratuluji mu a dodávám: „Máte z toho jistě radost, nechtěl byste také udělat radost nám, úředníkům?“ „Vy jste mazanej člověk, ale abyste neřek´, že nemáte dobrého principála, od prvního máte každej o pětku víc, ať máte taky památku, jak jsme to nad K.k. Östereichische Staatsbahngesellschaft vyhráli!“ A vzpomínám, že v době, která vůbec neznala dovolenou, poskytl mi ji na 7 dní zájezdu do Českého ráje a o 4. sletu v roce 1901 mě jako cvičence uvolnil na 4 dny s podmínkou, že se mu přijdu ukázat.“

(Ze vzpomínek účetního Józy Suchánka; Stanislav J. Václavovic: U Reissenzahnů II., Hobulet, č. 1 (2021), s. 28–29)

Výběr a text Václav Drašnar z oddělení Pragensií.