E-knihy
21. 7. 2021, WEBREDAKTOR

E-knihovna připravila nový ediční plán na období podzim – zima 2021.

Ediční plán si můžete stáhnout jako e-knihu nebo si ho můžete prohlížet na Issuu.com.

E-knihy? Má smysl jim věnovat péči!

Milí čtenáři,
je těžké psát někomu, koho osobně neznáte, dříve, než text bude čten, o něčem, co se odehrávalo předtím, než jste byli účastníky dění. Tentokrát nám to usnadňuje vědomí, že se obracíme k vám, kteří s nadšením sledujete produkci e-knih. Právě na vás jsme mysleli, když jsme při sestavování edičního plánu na druhé pololetí roku dali velký prostor titulům, které jsou vám povědomé z dřívějšího listování katalogem. Snad už nové originální obálky napovědí, s jakou radostí jsme věnovali vybraným dílům svou péči. Tak jako se v knihovně čas od času musí oprášit knížky v regálech, tak i my v E-knihovně jsme přistoupili k reedicím, tedy „oprášení“ těch vydání, která vznikala kdysi na počátku myšlenky nabídnout vlastní e-knihy. Byla to doba vskutku přelomová, plná nadšení, smělých plánů a tehdy revolučního odhodlání volně zpřístupnit nejširší veřejnosti stěžejní literární díla v elektronické podobě.

Že tento projekt je záslužný a životaschopný, nejlépe dokazují vysoké počty stažení našich e-knih i jejich rozšiřující se nabídka (nyní již přes 2000). Oficiálním uznáním bylo vyhlášení MKP Knihovnou roku 2009 za „významný počin v oblasti poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb“, čímž bylo míněno zpřístupnění díla Karla Čapka on-line. Od těch dob se naše oddělení rozrostlo, přibyli zkušení pracovníci, neustále je doplňován profesionální software a vynakládány peníze na nákup autorských práv kvalitních autorů a překladatelů, s korekturami nám pomáhají externí spolupracovníci, o naší činnosti informujeme na přednáškách a workshopech.

Byla by škoda ochudit vás, čtenáře, o výsledky tohoto pokroku, a proto jsme přistoupili k reedici nejvyhledávanějších, ve školách nejžádanějších a v literární historii nejvýznamnějších děl, vytvořili jsme atraktivní obálky i novou sazbu v moderní úpravě podle typografických zásad. Představu o výběru titulů si nejlépe uděláte dále na stranách 22 a 23. Věříme, že naše úsilí oceníte, byť k výběru nepřináší nové položky. Stihneme totiž vše. Neochudíme vás o nová zajímavá jména, např. o L. Faulerovou, E. Hakla, moderní poezii S. Fischerové, L. Marvana, orientální autory a nakonec ani o Krásku a Zvíře. Přejeme vám příjemné znovučtení, potěšující návrat k literárním oblíbencům i svěží objevy a hlavně pěkné léto, hezký podzim a rovnou i krásné Vánoce.

Redakce e-knihovny

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.

Mohlo by vás zajímat