E-knihy
19. 4. 2022, WEBREDAKTOR

Exil je mezní zkušenost a čeští spisovatelé, básníci, politici i filozofové s ním měli za celé dějiny bohatou zkušenost. Jak se tato zkušenost projevila v jejich dílech najdete v našich e-knihách.

Tip! Tip všechny tituly pražského čtení můžete stahovat v katalogu nebo si prostudujte náš výběr.

Král, Petr: Pařížské sešity

Osobité záznamy vjemů, reflexí a krátkých inspirací, jak si je český surrealistický básník zapisoval během svého pobytu v Paříži v letech 1968–2006 formou netradičního deníku.

První úplné vydání „antideníku“, do nějž básník pravidelně zaznamenával své okamžité dojmy od počátku svého pařížského exilu v roce 1968 až do roku 2006. Drobné zahlédnuté obrazy, minisituace, zaslechnuté či přečtené věty – to vše je mu podnětem k poetickým reflexím, rozvíjení surreálné obraznosti i melancholicky laděným zamyšlením, z nichž je znát nepředstíraná hloubka i šíře vnímání i nostalgický pocit vykořenění. Královy záznamy jsou tak zajímavým svědectvím o duši exulanta i o atmosféře francouzské metropole, vnímané zevnitř ve výmluvných detailech.

STÁHNĚTE SI

Salivarová, Zdena a Škvorecký, Josef: Samožerbuch

Vzpomínková kniha přibližuje činnost exilového nakladatelství '68 Publishers, ve kterém vydali manželé Škvorečtí mezi lety 1971–1993 více než dvě stovky titulů exilových a samizdatových autorů.

Po okupaci Československa v srpnu 1968 bylo zřejmé, že vydávání dalších Škvoreckého knih nebude možné. Rozhodl se proto s manželkou, spisovatelkou Zdenou Salivarovou, emigrovat do kanadského Toronta, kde začal na univerzitě přednášet anglickou a americkou literaturu a vyučovat tvůrčí psaní. V Torontu založili s manželkou významné nakladatelství '68 Publishers (čti Sixty Eight Publishers), kde jako první kniha vyšla Škvoreckého sžíravá satira na armádu Tankový prapor (1971). V exilovém nakladatelství dále vycházely knihy, které byly v tehdejším Československu zakázány.

STÁHNĚTE SI

Beneš Edvard: Paměti

Paměti druhého čs. prezidenta.

První díl zaznamenává pohled Edvarda Beneše na evropskou krizi v předvečer 2. světové války a její příčiny, zahrnuje rovněž popis tragických zářijových dnů, které předcházely podepsání mnichovské dohody. Druhý díl kritického vydání Benešových memoárů zaznamenává události let 1938–1943 (od prezidentova odchodu z vlasti až po jeho pobyt v Moskvě v prosinci roku 1943). Poslední část kritického vydání Benešových memoárů shromažďuje dokumenty, které se váží k obsahu prvních dvou dílů paměti (dopisy, záznamy z jednání, diplomatické depeše, vzkazy do vlasti, stanoviska).

STÁHNĚTE SI

Kohout, Pavel: Bílá kniha o kauze Adam Juráček

Satirická próza, v níž profesor tělocviku překoná prostřednictvím meditací zemskou přitažlivost a tím se stane předmětem státního zájmu.

Osud Adama Juráčka, dosud bezvýznamného profesora na maloměstském gymnáziu, se radikálně změní poté, co se dokáže vznést a procházet po stropě hlavou dolů. Postupně ho společenské mínění v neklidné době druhé poloviny 60. let 20. století vytěsní do pozice provokatéra a blázna.

STÁHNĚTE SI

Selepko, Ladislav: Bludný Urboros

Rozsáhlý výbor z poezie současného čtyřicetiletého básníka. Autor pobýval podstatnou část svého života v Londýně a zachytil tak zkušenosti novodobého exulanta.

Selepko není pouze bytostným lyrikem, jeho básně jsou také albem znepokojujících odkazů a odboček, v němž se objevují snímky válečných hrůz a katastrof, poznámky z cest, téměř dekadentním tónem zmiňovaná touha po smrti nebo znepokojující vize a portréty ze současnosti protkané „smutkem pomíjejícího času“.

STÁHNĚTE SI

Ilustrační obrázek v perexu: Napoleon Bonaparte v exilu na ostrově Svatá Helena (autor François Joseph Sandmann), Wikimedia Commons.

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy, dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.

Mohlo by vás zajímat