Služby
2. 6. 2022, WEBREDAKTOR

Letní měsíce přímo vybízejí k tomu otevřít knihu a začíst se do literatury, která je vám blízká. Víte ale o tom, že s sebou na letní dovolenou nebo na chalupu nemusíte vozit stohy knih?

Stačí jedna malá čtečka, která obsáhne stovky publikací najednou. Městská knihovna v Praze tato zařízení o velikosti menšího sešitu půjčuje, a to zdarma. Stačí vlastnit nebo si pořídit průkaz do knihovny.

Nebát se moderních technologií

Že pro vás už moderní technologie nejsou? Městská knihovna v Praze nabízí službu určenou primárně seniorům, která vás provede krok za krokem tím, jak čtečku používat. Následně vám do ní knihovníci nahrají knihy podle vašeho výběru. Knihovna poskytuje také další pomoc v případě, že by se vám něco technicky nevedlo. Zároveň byly čtečky vybírány tak, aby byly pro seniory co nejpříjemnější. Mají ovládání v českém jazyce, existuje k nim speciální manuál a čtečka je označena symboly, které v případě nesnází vrátí uživatele na začátek.  

Čtečky si tímto způsobem můžete půjčit na čtyřech pobočkách Městské knihovny v Praze: na Břevnově, Jezerce, Korunní a Opatově. Vybrat si můžete z široké palety literárních děl, které lze do čtečky nahrát, například: detektivky, milostné romány, naučná literatura, výběr Magnesia Litera a mnoho dalších kategorií.

E-knihy všech žánrů najdete také ke stažení na www.e-knihovna.cz.  

Je dobré vědět. Samotná čtečka se půjčuje zdarma. Doba výpůjčky je pět týdnů, čtenáři starší sedmdesát let mohou mít výpůjční dobu prodlouženu až na deset týdnů. A bonus k tomu, pokud je vám nad sedmdesát let, máte i registraci v knihovně zdarma. 

Tři otázky pro knihovníky

Službu by knihovna nemohla poskytovat bez asistence knihovníků, pro které jsme si připravili několik otázek.   

Tři otázky pro knihovnici Ludmilu Rýparovou z pobočky Korunní  

  1) Jaká je podle Vás výhoda čtečky oproti papírové knize?
Jsou úžasně skladné a lehké, ale přesto pojmou tolik knih, že to i vášnivému čtenáři hravě vystačí na celé léto na chatě. Velkou výhodou, kterou ocení každý se špatným zrakem, je také možnost měnit velikost a typ písma. 

2) Proč by si čtenář měl půjčit čtečku v knihovně?
Je to skvělá příležitost, jak se v přátelském a bezpečném prostředí nezávazně seznámit s novou technologií. V knihovně čtenáře práci se čtečkou naučíme, dopřejeme mu dostatek času na to, aby si vše s naší pomocí vyzkoušel. Nabízíme i telefonickou asistenci, pokud se čtenáři doma něco nedaří. 

3) Jakou e-knihu do čtečky byste čtenářům doporučila?
Jako první mě napadly Povídky od Jaroslava Haška. Jsou úderné, vtipné a stále aktuální. Navíc jsou krátké, takže je to ideální četba třeba na cestu hromadnou dopravou.   

Tři otázky pro Olgu Tichou z pobočky Břevnov  

1) Jaká je podle Vás výhoda čtečky oproti papírové knize?  
Vejde se do ní hodně knih a při tom je lehká do ruky. Také je možné zvětšit písmo na displeji čtečky. Čtečka je vhodná na dovolenou, do lázní nebo do nemocnice. 

2) Proč by si čtenář měl půjčit čtečku v knihovně? 
Čtenář si může vyzkoušet, jak čtečka funguje, pokud uvažuje o její koupi. Může si do ní také stáhnout hodně knih s různou tematikou.  

3) Jakou e-knihu do čtečky byste čtenářům doporučila? 
Miloš Urban: Hastrman, Romain Rolland: Petr a Lucie, Francis Scott Fitzgerald: Něžná je noc, detektivky Václava Erbena a Josefa Škvoreckého.  

Tři otázky pro Ilonu Chvojkovou a Jiřího Jahodu z pobočky Jezerka  

  1) Jaká je podle Vás výhoda čtečky oproti papírové knize?  
Největší výhodou čtečky je, že se do ní vejdou desítky knih najednou, přičemž sama čtečka je lehčí než běžná tištěná kniha. Je to tedy ideální „čtení“ na dovolenou. Většina čteček také umožňuje připojení na internet pomocí Wi-Fi. Nemalou výhodou je, že si můžete zvolit velikost písma. Čtečka navíc umí i formát PDF, takže se do ní dá nahrát spousta dokumentů, které v tištěné podobě ani nejsou. 

  2) Proč by si čtenář měl půjčit čtečku v knihovně?  
Pokud si čtenář vypůjčí čtečku v knihovně, tak má zdarma možnost si čtečku vyzkoušet, bez jakéhokoli závazku. Čtenář je proškolen knihovníkem, jak se čtečkou zacházet. Školení se čtenář nemusí bát, knihovník má vyhrazen pro čtenáře dostatek času, aby si mohl čtenář sám vše v klidu vyzkoušet a na vše se zeptat. Tím to ale nekončí. V případě, že by doma vyvstal při užívání čtečky nějaký problém, může čtenář bez obav zajít do knihovny nebo jen zavolat a příslušný knihovník mu  poskytne potřebnou pomoc. Do čtečky jsou čtenáři nahrány knihy z předem vybraných souborů, které si čtenář sám zvolí.  

3) Jakou e-knihu do čtečky byste čtenářům doporučili?  
ICH: Jakoukoli od Jiřího Hájíčka. Naše knihovna má v nabídce hned několik titulů od tohoto   oblíbeného autora, např. Selský baroko,  Rybí krev, Plachetnice na vinětách a další. 
JJ: Doporučil bych tituly, které v nabídce máme a jsou od Ivana Martina Jirouse. Protože jen to nám ukáže pravý předrevoluční underground.   

Tři otázky pro Annu Hlušičkovou a Moniku Volejníkovou z pobočky Opatov 

  1) Jaká je podle Vás výhoda čtečky oproti papírové knize?
Výhodou elektronické čtečky jsou rozhodně její rozměry. Čtečka může být menší a rozhodně i tenčí a lehčí než obyčejná kniha. Další plus také je, že čtečky nabízejí možnost vybrat si velikost písma, což mohou využít ti čtenáři, kteří již na písmo v papírových knihách hůř vidí.  

  2) Proč by si čtenář měl půjčit čtečku v knihovně?
Čtečky rozhodně nejsou levná záležitost. Knihovna touto službou nabízí čtenářům příležitost si vyzkoušet, zda jim bude vůbec čtečka vyhovovat než si ji sami pořídí. Další možností je, že čtenář ví, že by čtečku dlouhodobě asi nevyužíval, ale teď zrovna by se mu hodila. A tak si jí může u nás půjčit.

3) Jakou e-knihu do čtečky byste čtenářům doporučily? 
Kolegyně Anna by čtenářům doporučila staropražskou detektivku (oceněnou cenou Magnesia Litera) od Petra Stančíka – Mlýn na mumie. Za sebe bych doporučila psychologický román Něžná je noc od Francise Scotta Fitzgeralda.  

Připravila Jana Baierová, Oddělení komunikace