Vybíráme
23. 1. 2023, WEBREDAKTOR

Tři setkání, která vám pomohou lépe se orientovat v mediálním chaosu dneška. Přednášky pořádáme v rámci cyklu „seniorských pondělků“.

Na všechny akce je vstup zdarma a konají se v Klubovně a Suterénu Ústřední knihovny na Mariánském náměstí. Jak se k nám dostanete? Metrem A, tramvají číslo 17 a 18; autobusem číslo 207 a 194.

Jak se vyznat v mediálním chaosu?

Kde: Ústřední knihovna – Klubovna
Kdy: 6. 2. 2023 | 15:30

Pro obyčejného člověka není snadné se v dnešní záplavě informací z médií a internetu vyznat. Najde se i řada takových, kteří se toho snaží zneužít. Jak si může každý z nás dát pozor, abychom nenaletěli na „falešné“ zprávy? Jak rozpoznat pravdu a lež o událostech kolem nás i ve světě? Kterým zdrojům informací můžeme důvěřovat? Kdo jsou původci záměrně lživých informací a co z toho mají?

To vše a mnohé další se dozvíte na setkání s Jaroslavem Valůchem, vedoucím projektů mediálního vzdělávání v organizaci Transitions. Jaroslav se dlouhodobě věnuje oblasti využívání moderních komunikačních prostředků v krizových situacích, ověřování informací, posilování mediální gramotnosti a prevence násilí z nenávisti. Spolupracoval s řadou iniciativ a institucí v regionech střední i východní Evropy, jihovýchodní Asie, Blízkého východu a severní Afriky.

Jak se rodí zprávy?

Setkání s novinářkou Terezou Engelovou
Kde: Ústřední knihovna – Klubovna
Kdy: 13. 2. 2023 | 15:30

Každý den se stane milion událostí, ale večerní zprávy mají jen 30 minut. Zdá se jako nemožný úkol vybrat ze všeho dění to nejdůležitější, ale přesto každý den vycházejí deníky s plnými stranami a zpravodajské relace informují o tom, co se během uplynulého dne stalo. Jde o rutinní výběr, který má svá jasná pravidla. Právě na ta se společně podíváme blíže. Naučíte se číst mezi řádky a pochopíte, proč jsou zprávy postaveny tak, jak jsou, a proč obraz, který vykreslují média, neodpovídá úplně skutečnosti. Bývá pokřivený a nikdy neukazuje vše. Přes to všechno však lze stále odlišit kvalitní a zodpovědné zpravodajství a publicistiku od manipulativního a škodlivého obsahu a posoudit důvěryhodnost jednotlivých zdrojů.

Tereza Engelová v současnosti působí jako redaktorka nezávislého zpravodajského webu HlídacíPes.org. V minulosti pracovala jako reportérka, editorka a moderátorka zahraniční redakce České televize. Na volné noze působila jako dopisovatelka z Pákistánu a Turecka. Držitelka Novinářské ceny 2017, laureátka Ceny Ferdinanda Peroutky za rok 2021.

Jak nenaletět Fake news?

Kde: Ústřední knihovna – Suterén
Kdy: 20. 2. 2023 | 15:30

V rámci praktického nácviku ověřování informací si u počítačů představíme a vyzkoušíme základní postupy a nástroje, které nám pomohou odhalit manipulace s obrázky, ověřit spolehlivost zdroje informace a ovládnout vyhledávací techniky. Naučíme se také, jak pro ověření informace využít interaktivní mapy.

Lektoruje Ondřej Hudeček, metodik Městské knihovny v Praze, který se dlouhodobě věnuje mediálnímu a informačnímu vzdělávání a podpoře mediální gramotnosti v českých knihovnách.