Vybíráme
22. 2. 2023, WEBREDAKTOR

Březen je měsíc čtenářů a my jsme pro vás připravili bohatou nabídku akcí, spojených se čtením a knižní kulturou v nejširším slova smyslu.

Měsíc březen má již dlouho tradici jako období, které je věnováno právě čtenářům. Už za první republiky pořádal Svaz knihkupců a nakladatelů tzv. „Týdny knihy“. Březen je také měsíc, ve kterém se krom vánoc nakupuje největší množství knih na trhu. Letošní téma měsíce čtenářů zní „Zpátky do knihoven!“

Při této příležitosti jsme připravili široké spektrum aktivit od tradiční Noci s Andersenem, která proběhne v pátek 31. března 2023 na pobočce Hloubětín nebo v Ústřední knihovně. V Ústřední knihovně přitom bude mít inovativní podobu s programem do 22:00 hodin a množstvím známých hostů ve spolupráci s Radiem Junior.

Program měsíce čtenářů

Beseda s Janem Lukavcem nad knihou Jižák

Kde: Opatov
Kdy: 21. 3. 2023 | 17:00
Vstupné zdarma
Při příležitosti 40 let od založení pobočky Opatov představí Jan Lukavec svoji novou knihu esejů o největším českém sídlišti i sídlištích obecně nazvanou Jižák. Autor si v ní všímá svérázného fenoménu Jižního Města, způsobu života a životních pocitů jeho obyvatel i odrazu tématu v literatuře. Text provázejí působivé fotografie Karla Cudlína. TiP! Půjčte si knihu Jižák.

Plzeňstí autoři v Domě čtení

Kde: Dům čtení (Ruská)
Kdy: 22. 3. 2023 | 18:00
Vstupné zdarma
Na začátku února uvedli v Plzni tři autoři své nové knihy a Dům čtení je jejich druhé zastavení. Irena Henzl Velichová představí svoji druhou básnickou sbírku Jádro škrábej, Soňa Haas pokřtí prvotinu Filé ve větvích a Jan Sojka, autor mnoha básnických nebo prozaických knih, některé vyšly i v zahraničí, pak básnickou skladbu Přemalovat pot.

Kamarádka z temné hmoty

Čtenářská dílna: O hvězdách a planetkách

Kde: Vozovna
Kdy: 23. 3. 2023 | 16:00
Vstupné zdarma
Taky se vám někdy z pozorování hvězd točila hlava kolem? Přijďte si s námi vytvořit své vlastní hvězdy nebo planetky a povyprávět si u toho nejen o objevování neznámého vesmíru, ale také o zvědavosti a kamarádství. Dílna jen inspirovaná knihou, spisovatele Kyryla Bezkorovajnyjho Kamarádka z temné hmoty. Vhodné pro děti od sedmi do jedenácti let. Je třeba si rezervovat místo na telefonním čísle +420 602 752 728.

Mohlo by vás zajímat

Knihovna také připravuje program pro ty, kteří knihám tolik neholdují. Za pozornost stojí Kino MKP v sálech Ústřední knihovny. Rájem kutilů je sousedská dílna DOK16. V Atelieru na Jezerce zase můžete šít na šicím stroji s odbornou asistencí i bez ní.

Ilustrační obrázek v perexu: Pixabay.com.