Vybíráme
1. 3. 2023, WEBREDAKTOR

Rozhovory se současnými a bývalými osobnostmi pobočky Opatov.

K výročí 40 let pobočky Opatov jsme si pro vás připravili sérii krátkých rozhovorů s bývalými i současnými osobnostmi této pobočky, které se významnou měrou podílely na tom, jak se toto místo vyvíjelo a jak v současnosti vypadá. Krátké rozhovory budou vycházet postupně. Jako první vám představíme vhled bývalé a současné vedoucí dětského oddělení na Opatově Věry Ryšavé a Daniely Jelínkové.

Věra Ryšavá (bývalá vedoucí dětského oddělení)

Jaká byla vaše cesta ke knihovně na Opatově?
Po škole (gymnáziu a střední knihovnické škole) jsem nastoupila do knihovny ve Vodičkově ulici. Tam jsem pracovala nějaké roky. Pak jsem se vdala a odešla do Jihlavy za mužem. Asi po čtyřech letech jsme se vrátili do Prahy. Muž získal byt na Jižním Městě, v Hájích. No a já jsem na jedné z procházek se synem narazila na knihovnu Opatov a tam měli zrovna ceduli, že přijmou knihovnici. Zašla jsem za tehdejší paní ředitelkou Zorkou Zavadilovou. Nejdřív mne chtěla zařadit do Artotéky, ale pak usoudila, že budu nebo se spíše hodím do dětského oddělení. A díky jí za to, protože tam jsem se našla.
Co vás nejvíce bavilo na spolupráci s touto knihovnou?
Výborný kolektiv, zapálení „děckařů“ (knihovníci specializující se na práci s dětmi – pozn. red.) i ostatních a velký prostor pro vytvoření dobré spolupráce se školami a při dalších činnostech. Zažila jsem tam spoustu legrace, ale i nervů, aby bylo vše hotovo, jak mělo být. Chodila jsem do práce ráda, viděla v ní smysl, a proto jsem vydržela na místě 30 let, aniž bych uvažovala o změně zaměstnání. Práce na Opatově mne naplňovala.
Co přejete pobočce Opatov do budoucna?
Aby byla pro lidi nejen z blízkého okolí nepostradatelná a měla v jejich životě stále místo. Aby byla místem příjemných setkání, měla bohatý program aktivit a hlavně aby byli knihovníci spokojeni se svou prací, aby je naplňovala.

Daniela Jelínková (současná vedoucí dětského oddělení)

Jaká byla vaše cesta ke knihovně na Opatově?
Když jsem nastoupila do dětského oddělení na Opatově, měla jsem za sebou již sedm let práce dětského knihovníka v menší pobočce tehdejší (legendární) knihovny Na Veselí, která byla samostatným oddělením pro děti a mládež. Zaměřila jsem se tam více na práci pro školní třídy (besedy, hromadné půjčování, apod.) a zvláště na programy a čtenářskou pregramotnost pro děti z mateřských škol. Právě tyto aktivity a tvorba projektů pro mateřské školy mě zavedly až sem na Opatov, kde jsem se mohla naplno věnovat práci dětského knihovníka – dramaturgii a tvorbě pořadů nejen pro děti, ale i mládež a dospělé. Hlavní činností, které jsem se začala věnovat především, byly a jsou projekty na podporu čtenářské gramotnosti žáků prvních tříd a čtenářské pregramotnosti dětí v mateřských školách.
Co vás nejvíce baví na (spolu)práci s touto knihovnou?
Knihovna Opatov je velká a prostorná pobočka s širokým potenciálem. Baví mě vymýšlet a vytvářet, co by se tady všechno dalo dělat. Myslím tím, jaké pořady a programy připravit pro všechny možné cílové skupiny. Poslední dobou se také věnuji aktivitám, které by měly napomáhat integraci dětí cizinců (a nejen jim). Takovým, které by měly vytvářet knihovnu jako bezpečný, příjemný a komunitní prostor. A v neposlední řadě to, co mě baví, je fajn kolektiv, který je otevřený, přátelský a inspirující.
Co přejete pobočce Opatov do budoucna?
Přeji vše dobré!!! Přeji mnoho skvělých osobností, které budou vytvářet zajímavé a kreativní prostředí pro všechny návštěvníky. Věřím, že se knihovna Opatov stane vyhledávanou pobočkou nejen pro kvalitu svých služeb, ale především proto, že se zde každý bude cítit hezky, spokojeně, bezpečně. Přála bych si, aby se i takto velká knihovna stala vyhledávaným komunitním prostorem, kde lidé budou chtít trávit svůj volný čas a nepřijdou jen „proběhnout“ knihovnou.

Mohlo by vás zajímat