Knihy
11. 3. 2024, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Novela nadané slovenské autorky, souborné vydání surreálné komiksové trilogie nebo výbor z poezie Pierra Peuchmaurda.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Tenhle pokoj se nedá sníst

Hochholczerová, Nicol

Novela nadané slovenské autorky je reflexí jejího šestiletého milostného vztahu, který se pohybuje za hranicemi morálních konvencí. Zaujme nejen kontroverzním tématem popsaným s obdivuhodnou otevřeností, ale i fenomenálním vypravěčským stylem.

Kontroverzní, syrový a strohý, ale zároveň poetický text mapující šestileté období nerovného poměru dospívající Terezy, které je na začátku příběhu dvanáct let, a padesátiletého Ivana, lektora výtvarného kroužku. Tereza si není vědoma toho, že se ocitla uvězněná v nezákonném vztahu s manipulátorem, vždyť s Ivanem se konečně cítí krásná a obdivovaná. Během dospívání začíná celou situaci přehodnocovat, snaží se z toxického kolotoče vystoupit a postupně se od Ivana odpoutává. Jde to však? Krátké, úderné kapitoly, které šokují svou otevřeností, v nás rezonují ještě dlouho po přečtení.

PŮJČTE SI

Jelinek, Branko: Oskar Ed (1–3)

Souborné vydání surreálné komiksové trilogie Oskar Ed, která vycházela v letech 2003–2006.

Nepodařilo se dohledat, jak dlouho se Branko Jelinek a Oskar Ed znají. Některé zdroje tvrdí, že snad už od raného dětství. Jisté je, že jejich první spolupráce proběhla na začátku tohoto tisíciletí, kdy Branko nabídl Oskarovi hlavní roli ve své komiksové trilogii… Branko našel v Oskarovi ideálního představitele pro své příběhy. A můžeme jen spekulovat, kolik skutečného Oskara je v rolích, které mu Branko doslova nakreslil na tělo.

PŮJČTE SI

Kim, Juhea: Jako tygr ve sněhu

Román korejsko-americké autorky vypráví dramatický příběh odehrávající se na pozadí zásadních dějinných změn v Koreji na počátku 20. století.

Píše se rok 1917, když hluboko v zasněžených horách okupované Koreji zachrání chudý a vyhladovělý místní lovec před útokem tygra japonského důstojníka. Jejich osudy se v jediném okamžiku propojí – a jejich setkání stojí u zrodu příběhu trvajícího přes půl století. Brzy nato je mladá dívka Jade prodána svou rodinou do školy pro kurtizány; zoufalý čin, který ji předurčí k životu mezi nejspodnější společenskou třídou. Když se náhodou setká s osiřelým chlapcem Jung Ho, postupně se mezi nimi utvoří pevné přátelství. Jak dospívají, ocitá se Jung Ho ve víru revolučního boje za nezávislost země, zatímco z Jade se stává vyhledávaná umělkyně. Musí se ale rozhodnout, zdali se pro toho, kdo by totéž udělal pro ni, odváží riskovat vše, co získala.

PŮJČTE SI

Peuchmaurd, Pierre: Těla kolem slov

Výbor z poezie Pierra Peuchmaurda z edice Analogonu. Pierre Peuchmaurd (1948–2009) patří k nejvýznamnějším básníkům své generace, jimž nezůstala cizí někdejší surrealistická východiska.

Editor a překladatel Jan Gabriel, sám významný představitel současného českého a zároveň znalec světového surrealismu, hodnotí poezii Pierra Peuchmaurda jako jedinečnou „především tam, kde v překvapivých hrách imaginace rozvíjí vlastní snění, zachycuje podivuhodnou senzibilitu světa a jeho nejrůznější 'volné svazky'. Včetně jakéhosi osobního bestiáře, určité melancholie i dandyovsky opovržlivého gesta, které rovněž patří k podstatným evidencím jeho poezie. Poezie, která se odráží v mnoha udivujících se fasetách básníkovy mentální atmosféry“.

PŮJČTE SI

Maxa, David: Mazal tov!

Kniha představuje židovské tradice, zvyky, svátky či obřady spojené s životním cyklem, a to i v kontextu židovských dějin a juidaismu.

Proč Židé pokládají na hroby kamínky a ne květiny? Proč má ukazovátko na Tóru tvar lidské ruky? Proč podle židovské tradice dosahuje chlapec náboženské dospělosti ve třinácti letech a dívka ve dvanácti? Proč při židovské svatbě nevěsta sedmkrát obchází ženicha a z jakého důvodu by měl ženich na konci obřadu rozdupnout skleničku? Tyto otázky a mnohá další židovská témata osvětluje kniha MAZAL TOV! od rabína Davida Maxy. Autor v ní hovoří o židovské tradici, vysvětluje její svátky a obřady, mluví o síle židovské kultury přecházet mezi starým a novým a udržovat obojí v rovnováze. Vše v jedinečném a vstřícném jazykovém pojetí pro kteréhokoli zvídavého čtenáře.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.

Ilustrační obrázek v Perexu: Pixabay.com.