Knihy
18. 3. 2024, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Experimentální road movie divadlního režiséra, svět beat generation očima ženy nebo výbor z poezie „nejprokletějšího českého básníka naší doby“.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Pitínský, Jan Antonín: Bratři Biglinové na dvojskifu

Experimentální road movie napříč žánry a formami od významného divadelního režiséra.

Bratři Biglinové na dvojskifu je textová feérie na pomezí hájemství poesie a prózy. Vlaková road movie na cestě nehostinnými krajinami až na práh smrti. Lvovská thrillerová bajka, ve které je cosi z bahenní evropské minulosti.

PŮJČTE SI

Duval, Jean-François: LuAnne na cestě

Nespoutaný svět beat generation očima ženy – první manželky Neala Cassadyho LuAnne Hendersonové.

Kerouacův bestseller o jeho cestách napříč Amerikou zná celý svět. Co kdyby ale ony slavné příběhy o hledání svobody vyprávěla žena? A co kdyby to byla účastnice všech těchto mladistvých nezbedností, první manželka a veliká láska Neala Cassadyho, kterého obdivovala beatnická generace jako svého učitele nespoutaného života? Vyprávění LuAnne Hendersonové v této knize oživil přední znalec beatniků, který se sám s celou řadou z nich přátelil – nemohlo by tak být povolanějšího autora.

PŮJČTE SI

Šmelev, Ivan Sergejevič: Tak se to stalo

Povídku Tak se to stalo napsal Ivan Šmeljov v roce 1919 ještě před svou emigrací ze Sovětského svazu, jako reakci na nesmyslnost válečných hrůz, které viděl všude kolem v průběhu první světové a občanské války.

Tato veskrze pacifistická povídka se zabývá otázkou šílenství na válečných bojištích, versus šílenství jako lékařské diagnózy. Nechybí zde sice ani spousta, autorem tolik oblíbených, poetických popisů krajiny a atmosféry, ale děj se zároveň posouvá poměrně svižně k překvapivému rozuzlení. Lze pochopitelně jen spekulovat o tom, zda se autor částečně inspiroval povídkou E.A.Poa Metoda doktora Téra a profesora Péra, anebo podobnost mezi těmito díly je jen čistě náhodná. Základní téma vzpoury bláznů zpracoval každopádně Šmeljov po svém a originálně. Poprvé byla tato povídka vydána v Berlíně v roce 1923 a dočkala se svého vydání v ruském jazyce i v Praze v nakladatelství Plamja v roce 1925.

PŮJČTE SI

Šebek, Karel: Když chcípat, tak správně

Výbor z poezie Karla Šebka, „nejprokletějšího českého básníka naší doby" a zároveň také výrazného surrealistického tvůrce.

Pro českou poezii je Karel Šebek legendou. Dnes to vypadá, jako by Šebek před svým zmizením v roce 1995 patřil k českému poetickému betlému a jeho dílo obíhalo jako štafetový kolík díky stovkám opisů, ale prakticky byl znám jen velice úzké skupince lidí. Šebek nikdy nic ve svém díle nekoncipoval, nevybíral, nekonzultoval, nečetl korektury. Neměl žádného archiváře, všechny své rukopisy rozdal, poslal do dalšího oběhu či poztrácel. Po smrti rodičů neměl už ani žádný domov, jen „igelitovou tašku".

PŮJČTE SI

Horn, Dara: Lidé milují Židy mrtvé

Kapitoly pojednávají o historii vybraných židovských diaspor a současných projevech antisemitismu v různých částech světa, které přetrvávají navzdory výskytu četných muzeí a památníků věnovaných tragédii židovského národa za druhé světové války.

V těchto esejích se Hornová zamýšlí nad tak odlišnými tématy, jako je celosvětové zbožňování Anne Frankové, mytologie o změně židovských jmen na Ellis Islandu, velkolepá putovní výstava Osvětim, propagace židovské kultury v čínském Charbinu a málo známý život „spravedlivého Nežida“ Variana Frye, který pomohl zachránit před nacisty Arendtovou, Mahlerovou, Werfela, Chagalla, Feuchtwangera a řadu dalších intelektuálů. Poutavé texty čtenáře vyzývají, aby se zabýval tím, proč nás tolik fascinují minulé židovské tragédie a proč máme tak málo úcty k židovským životům, které se odvíjejí v současnosti.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč – viz ceník služeb.

Ilustrační obrázek v Perexu: Pixabay.com.