E-knihy
7. 5. 2024, WEBREDAKTOR

V květnu jsme připravili výběr z literární klasiky, která se snaží zachytit nestálou povahu milostných citů mezi mužem a ženou.

Jaké tituly si můžete stáhnout? Artur a Leontýna, Román o Tristanovi a Isoldě, Zpověď dítěte svého věku, Dáma z Monsoreau, Poslední dnové lidstva, Adolf, Stříbrný vítr, Tělo, Černí myslivci, Amelie, Dáma s kaméliemi, Kreutzerova sonáta, Daisy Millerová, Lady Hamiltonová, Podzimní květy, Mont-oriol, Netrpělivost srdce, Mistr a Markétka, Milenec lady Chatterleyové, Listiny Aspernovy, Anna Kareninová, Faust (Turgeněv), Hledání ztraceného času I.

Tip! Všechny tematické e-knihy můžete stahovat v katalogu
nebo si projděte náš výběr.

To, že se domníváme, že kterási bytost jest účastna neznámého života, do něhož nám její láska dá vniknouti, toť ze všeho, co láska vyžaduje, aby se zrodila, na čem lpí nejvíce a co ji ostatně přiměje, aby uzavřela koupi. I ženy, které se domýšlejí, že soudí muže toliko dle jeho tělesné stránky, vidí v této tělesné stránce výron osobitého života. Proto milují vojáky, hasiče: stejnokroj je činí méně náročnými k obličeji; domnívají se, že celují pod kyrysem odlišné, dobrodružné a něžné srdce; a mladý suverén, následník trůnu, aby se domohl nejlichotivějších výbojů v cizích zemích, jež navštívil, nemá zapotřebí pravidelného profilu, jenž byl by možná nevyhnutelný burzovními dohazovači“.
Marcel Proust: Swanova láska, Hledání ztraceného času I,
(s. 102, přeložil Jaroslav Zaorálek).

Bédier, Joseph: Román o Tristanovi a Isoldě

Prastará lidová pověst o lásce Tristana a Isoldy je jednou z nejkrásnějších památek středověké francouzské literatury.

Tristan je pověřen králem, aby přivedl z Irska jeho krásnou plavovlasou nevěstu, ale při dlouhé plavbě oba mladí lidé omylem vypijí kouzelný nápoj, určený pro svatební noc Isoldy a krále, a od tohoto okamžiku jsou oba spojeni nezrušitelným poutem lásky silnější než smrt. Poetickým jazykem vyjadřuje tato legenda obecně lidský ideál, touhu člověka po absolutním citu, po lásce, která nakonec vítězí i nad smrtí.

STÁHNĚTE SI

Šrámek, Fráňa: Tělo

Vitalistický román psaný těsně po 1. světové válce, v němž básník vyjadřuje svůj odpor proti militarismu a nesmyslnému ničení oslavou radostné lásky.

Jak již název sám prozrazuje, Šrámek viděl podstatu lidského bytí i jeho radost a krásu v těle, ve smyslech, jimiž člověk vnímá a přijímá sladký, okouzlující, nádherný i prostý dar života. Už v počátcích své tvorby Šrámek ukazoval lásku v její přirozené sexuální podstatě, zbavoval ji hříšnosti a pseudomorálních předsudků a konvencí.

STÁHNĚTE SI

Musset, Alfred de: Zpověď dítěte svého věku

Autobiografická, hluboce upřímná citová kronika Mussetova milostného vztahu ke známé spisovatelce George Sandové.

Bylo to v době, kdy tehdejší mladá generace, která prožila revoluci, Napoleonovu slávu i pád, žije v duševní rozháranosti, omrzelosti, nevěří v Boha, nemá se k čemu přimknout. Musset si nachází pro sebe východisko: povyšuje lásku na smysl života. Avšak bolestný rozchod se Sandovou v něm zanechává naprostý vnitřní rozvrat. V díle i v životě hledá marně lék, který by přemohl jeho rozjitřený cit a duchovní bolest.

STÁHNĚTE SI

Tolstoj, Lev Nikolajevič: Kreutzerova sonáta

Novela, která velmi zevrubně a s otevřeností ve své době šokující rozkrývá otázky manželských a milostných vztahů, se stala jedním z nejpopulárnějších děl L.N.Tolstého.

Drásavá milostně psychologická novela je koncipována jako vyprávění, které během dlouhé jízdy vlakem vede zoufalý muž jménem Pozdnyšev ke svému spolucestujícímu. Impulsem je krátká debata ostatních pasažérů o manželství, po níž se Pozdnyšev představuje jako vrah své manželky a postupně odkrývá příběh vztahu plného falše, podezírání a bezdůvodné, tajené a stupňované nenávisti. Ve své době kontroverzní i zakazované dílo získalo skandální nálepku „sexuální novela“, šokovalo však nikoli explicitní erotikou, ale spíše silou a otevřeností obžaloby, kterou vznáší proti pokrytectví a sobectví manželského a intimního života.

STÁHNĚTE SI

Maupassant, Guy de: Mont-Oriol

Dílko, neprávem opomíjené, je zajímavé jak přírodním líčením, tak kresbou přelétavé milostné vášně dvou mladých lidí a manželské nevěry.

Kniha rozdělená do dvou částí shrnuje příběhy naivity mladé Kristiny, která se svým manželem, kterého si vzala z rozumu a z přání rodičů, přijíždí do Auvergneského kraje. Její manžel zde založí lázně Mont-Oriol a zatímco vášnivě podniká, Kristina se zamiluje do rodinného přítele Brétigna. Její naivní láska je ale zrazena, všechny city musí ustoupit chladné vypočítavosti.

STÁHNĚTE SI

James, Henry: Listiny Aspernovy

Psychologický román amerického realisty 19. století o milostném vztahu stárnoucí ženy k mladému muži, který se snaží jejím prostřednictvím získat některé dokumenty z pozůstalosti slavného básníka.

Dějově jednoduchý, ale psychologicky brilantně vykreslený příběh je zasazen do italských Benátek. Sem přichází mladý literární kritik, aby získal vzácné rukopisné dokumenty z pozůstalosti slavného spisovatele. Za tímto účelem navazuje kontakt se starší ženou, která mu v jeho plánech může pomoci… Romantická kulisa ikonického města pak kontrastuje s vykreslením beznadějného milostného vztahu.

STÁHNĚTE SI

Kuprin, Aleksandr Ivanovič: Podzimní květy

Výbor 19 milostných povídek a novel jednoho z nejvýraznějších ruských prozaiků z přelomu 19. a 20. století.

Ve výboru devatenácti povídek a novel o různých podobách milostného citu dominuje biblický příběh o lásce mladičké Sulamit a moudrého krále Šalamouna (Sulamit) a dramatické vyprávění o lásce dívky nařčené z čarodějnictví(Olesja).

STÁHNĚTE SI

Proust, Marcel: Hledání ztraceného času

První část obsáhlé románové epopeje, v níž jeden z nejvýznamnějších autorů francouzské literární moderny stvořil monumentální fresku doby, v níž jedna společnost střídá druhou.

První část knihy s názvem Combray zachycuje vzpomínky a reflexe dětství ve stejnojmenném venkovském městečku a představuje postavy, významné pro další děj: zejména obchodníka a milovníka umění Charlese Swanna a jeho manželku Odettu, bývalou kurtizánu. Druhý oddíl, Swannova láska, zachycuje příběh jejich seznámení a vztahu a často bývá vydáván jako samostatné dílo. Stručná závěrečná část je pak především vypravěčovou úvahou nad subjektivitou míst a vzpomínek.

STÁHNĚTE SI

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.

Ilustrační obrázek v perexu: Pixabay.com.