Vybíráme
10. 5. 2024, WEBREDAKTOR

Městský básník Petr Borkovec připravil pod taktovkou knihovny rafinovaná čtení s pražskou tematikou. Chybět nebude ani bibliobus. Na světě knihy jsme od čtvrtka 23. do neděle 26. května 2024.

Kniha musí být sekerou na zamrzlé moře v nás.
Franz Kafka

Svět knihy 2024 představí bohatství současné německojazyčné literatury napříč žánry jako je beletrie, komiks, dětská literatura nebo filozofie a publicistika. Zaměří se na počiny a tendence současné německojazyčné literatury, na aktuální témata, která reflektují současný stav společnosti, a jež odrážejí specifické vazby České republiky na sousední země. Petr Borkovec, básník města Prahy 2023 a 2024 připravil v rámci Prahy město literatury program rozličných čtení týkajících se Prahy z různých úhlů a pohledů.

Tam, kde muž s dlouhou rukou vychází ze zdi

Básně a jiné texty o Smíchovském nádraží

Kde: Sál Jaroslava Seiferta, Svět knihy
Kdy: 23. 5. 2024 | 18:00
Smíchovské nádraží a jeho okolí, majonézové kachlíčky, po léta prázdná fontána, Oáza, antikvariát ve sloupu a Kotevní ulice, která vede k moři.
Básně a jiné texty o Smíchovském nádraží čtou Jakub Řehák, Vít Janota a Petr Borkovec. V pořadu zazní také smíchovské nádražní texty studentů katedry Literární tvorby VŠKK. Debatu moderuje Petr Borkovec.

K předobrazům konce

Kde: Sál Jaroslava Seiferta, Svět knihy
Kdy: 24. 5. 2024 | 18:00
S klinickou psycholožkou, psychoterapeutkou, krizovou interventkou a básnířkou Danielou Vodáčkovou o její spolupráci s Filozofickou fakultou po střeleckém útoku 21. prosince 2023. Reflexe (zčásti také literární) její zkušenosti, která zahrnuje různé podoby odborné práce se studenty, učiteli a dalšími zaměstnanci fakulty, přeživšími a pozůstalými (rodiči, sourozenci, spolužáky, učiteli). Moderuje Petr Borkovec.

Za městem prý už pralesy (básně o Praze)

Kde: Sál Jaroslava Seiferta, Svět knihy
Kdy: 25. 5. 2024 | 17:00
Petr Borkovec čte krátké eseje, reflexe a prózy, týkající se básní s pražskými motivy (Neruda, Quinn, Zagajewski, Virk, Seifert, Hájek aj.)

Básně a texty a rozhovory ze Zvířecí záchranky

Kde: Sál Jaroslava Seiferta, Svět knihy
Kdy: 25. 5. 2024 | 18:00
Šest básníků a prozaiků prožilo jeden den v autě Pražské zvířecí záchranky. Vznikly zápisky a později básně a prózy inspirované rušným dnem plným pražských zvířat, lidí, míst a řečí. Texty Marie Iljašenko, Veroniky Dvorské, Ivany Myškové, dagmar Urbánkové, Jonáše Zbořila a Lubomíra Tichého (někteří z autorů budou na místě). A rozhovor se zvířecí záchranářkou Kateřinou Landovou. Moderuje Petr Borkovec.

Mohlo by vás zajímat

Bibliobusy Crossway a Oskar přivezou nejen knihy, ale i deskové hry a virtuální realitu, která vás přenese třeba do Ústřední knihovny na Mariánském náměstí. Čtenářský průkaz vystavíme nebo prodloužíme s mimořádným festivalovým dvouměsíčním bonusem. Další informace upřeníme.

Atributy k fotografiím: