Knihy
23. 4. 2024, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Komiks Daniela Majlinga, sbírka Lawrence Ferlinghettiho nebo pojednání Martina Heideggera.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Majling, Daniel: Gemer

Třídílný komiksový příběh z pera slovenského umělce.

Nedaleko Plešivce spadne do nezakryté šachty malý chlapec. Tato událost rozkryje postupně celé panoptikum postav a my se na malé ploše seznámíme mimo jiné s patologem, kterému se rozpadl dlouholetý imaginární vztah s Natalií Portmanovou; náčelníkem policie v Plešivci, pátrajícím po tom, který dětský psycholog působící ve městě je skutečný a který se za psychologa jen vydává; psychotickým ředitelem místní psychiatrie; a samozřejmě s Jonem Bon Jovim. Kostky jsou vrženy a příběh plný napětí, absurdních zvratů a tragikomických dialogů může začít.

PŮJČTE SI

Kubát, Luděk: Boží mlýny

Původní česká detektivka z prostředí klášterecké porcelánky, kde autor přes čtyřicet let pracoval.

V klášterecké porcelánce objeví pracovníci v bubnovém mlýnu, v němž se připravuje porcelánová hmota, rozčtvrcené mužské tělo zrovna ve chvíli, kdy se na místě nalézá též Ctirad Karafiát. Ten chtě nechtě musí povolat kláštereckou mordpartu. Postupně vychází najevo, že oběť nevedla až tak dokonalý život, jak si ostatní mysleli. Stop je poskrovnu, potenciálních pachatelů začíná přibývat a případ se jeví jako stále zapeklitější. A tak se zdá, že policie bude nakonec Ctiradovy služby přece jen potřebovat…

PŮJČTE SI

Sakmárová, Dominika: Korejské halušky

Korejské halušky jsou druhou knihou sinoložky Dominiky Sakmárové.

Autorka znovu balí kufry a vydává se za dobrodružstvím, tentokrát ovšem s celou svou rodinou, navíc ještě o kus dál na východ – do hypermoderní Jižní Koreje, země, která musí být ve všem o krok napřed a kde berou platební karty i u stánku s cukrovou vatou. Dominika své zážitky z místa překypujícího kulturními odlišnostmi zpracovala do více než šedesáti krátkých kapitol, které vás nejen pobaví, ale i mnohé naučí. Na stránkách knihy nahlédnete například do mateřské školy, okusíte tradiční jídla, poznáte tamní módu, ale také se dozvíte, jaký je rozdíl mezi hygienickou a nehygienickou přírodou nebo jak si před krutou zimou dobře zaizolovat okna bublinkovou fólií. Autorka vypráví svižně, s nadhledem a vtipem. Čtenáře jistě potěší i bonusové historky a doprovodné ilustrace Michaely Ahonen.

PŮJČTE SI

Ferlinghetti, Lawrence: Výlevy, nářky, smích

Výlevy Nářky Smích je zatím poslední sbírka Lawrence Ferlinghettiho z roku 2014.

Knížka možná skromná co do počtu stran, bohatá však co do obsažnosti sdělení – na to jsme ostatně u tohoto básníka zvyklí. České vydání knihy vychází u příležitosti 100. narozenin autora. S doslovem Luboše Snížka.

PŮJČTE SI

Heidegger, Martin: Nietzscheho výrok „Bůh je mrtev“

Studie si klade za úkol vyložit Nietzscheho myšlení jako geniální dovršení dějin evropské metafysiky.

Zároveň však odmítá Nietzscheho přesvědčení, že kritickou analýzou novověkého „nihilismu“ a rozvrhem „nadčlověka“ budoucnosti, který by byl schopen pozitivním způsobem uplatňovat „vůli k moci“, tuto metafysiku překonal a opustil. Heidegger podává výsledky svého uvažování o „dějinách bytí“, které předestřel v pěti semestrech přednáškového cyklu na toto téma na universitě ve Freiburku v letech 1936–1940. Nihilismus, jehož zkratkovitým vyjádřením je věta citovaná v titulu, je podle Nietzscheho „vnitřní logikou“ dvou tisíciletí dějin Evropy, která se marně snaží vymanit z pojetí hierarchicky uspořádaného jsoucna tradovaného theologickým hellénisticko-židovským výkladem světa, jehož základní strukturu vytyčil na počátku evropské metafysiky Platón.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč – viz ceník služeb.

Ilustrační obrázek v Perexu: Pixabay.com.