Komenský digitálně

V loňském roce jsme si připomněli 350 let, které uplynuly od úmrtí Jana Amose Komenského. Filosofa, spisovatele a vizionářského pedagoga. Vybíráme z e-knih a digitalizovaných titulů. Vivat Comenius!    

Celý článek
BOOKPORT: Znovu já

Přemýšleli jste někdy nad tím, že byste namísto každodenních povinností odjeli pátrat po své rodinné historii? Snili jste někdy o tom, že byste nastoupili do vlaku jedoucího kamkoliv, kde nikdo nevyžaduje vaši neustálou pozornost?    

Celý článek
Udržitelnost: Kompostování ve městě

Adam Šlégl z organizace Ekodomov radí, jak založit kompost a mnoho dalších praktických věcí.    

Celý článek
BOOKPORT: Vařila jsem pro Picassa

Román o umění, lásce a jídle v čarovné Provenci.    

Celý článek
Podcast: zámek Jezeří

Knihovník Jakub Rychtar poutavě představuje české hrady, zámky a tvrze. Tentokrát zámek Jezeří, opuštěně dlící nad krajinou poznamenanou dlouholetou těžbou uhlí.    

Celý článek
Prázdná místa plná básníků

Rok 2020 proměnil tvář městu i lidem. Vypravili jsme se proto na nezvykle prázdná místa v centru Prahy a natočili tam autorská čtení současných českých básníků.    

Celý článek
BOOKPORT: Pekárna v Brooklynu

Romantický a vtipný příběh o cestě do Brooklynu, lahodných dortících, lásce i přátelství. Vydejte se na výlet do města, které nikdy nespí, a nechte se okouzlit!    

Celý článek
Zemlinského kvarteto online

Zemlinského kvarteto připomíná 180 let od narození Antonína Dvořáka. Koncertovat bude během celého roku v Ústřední knihovně. Koncerty budeme natáčet a každý vám přineseme online.    

Celý článek
BOOKPORT: Obchodník s hudbou

Frank si pronajme krámek v zapadlé anglické uličce a začne v něm prodávat to, co je mu nejbližší – desky s hudbou. Nahrávky všech žánrů, délek i kvality zaplní prázdný obchod. Pro každého, kdo vejde dovnitř, vybere Frank tu pravou desku.    

Celý článek
Do černého 2021

Zveme vás na sedmý ročník konference Do černého. Městská knihovna v Praze pořádá pravidelně na začátku roku konferenci, která přináší inspirativní podněty knihovníkům a knihovnicím z celé České republiky.    

Celý článek
Vakcíny proti COVID-19

V rámci cyklu přednášek (Ne)známé souvislosti, hovořili o aktuálních vakcínách, rozdílech mezi COVID-19 a chřipkou, akutní léčbě i kolektivní imunitě virolog Lukáš Pekárek s epidemiologem prof. Jiřím Beranem.    

Celý článek
BOOKPORT: Muž, který už nikdy

Příběh spisovatelky Silvie Araziové začíná během poslední noci společného života po jedenácti letech manželství, které pomalu dozrálo k rozchodu. Lucie posléze prochází situacemi, bolestnými a někdy až komickými, které jí tato změna přináší do života.    

Celý článek
BOOKPORT: Mrazivá krutost

Na detektiva Cat Kinsellovou se v kavárně obrátí Joseph Madden. Obává se pomsty své ženy Rachel, ale nechce prozradit podrobnosti.    

Celý článek
Soutěžte s myškami Emčou a Tondou

Oddělení pro děti a mládež připravilo knižní minisoutěž o hru ABC bingo pro malé luštitele. Co vás čeká? Čtyři záludné otázky ukryté ve čtyřech videoukázkách.    

Celý článek
Podcast: hrad Helfštýn

Knihovník Jakub Rychtar poutavě představuje české hrady, zámky a tvrze. Tentokrát hrad Helfštýn, který patří k nejrozsáhlejším hradním stavbám v Evropě.    

Celý článek
Další stránka
strana z  63