Vybíráme
20. 12. 2021, WEBREDAKTOR

V prosinci 2021 čekají návštěvníky Oddělení pragensií knihy, ve kterých s nadsázkou čas už neběží.

Seznámíte se s dosud patřičně nedoceněnou tvorbou jednoho nadaného fotografa a vydáte se na cestu po hradčanských klášterech. Děti a mládež budou moci kráčet po cestě korunovačních průvodů. Atmosféru konce 60. let pak připomene unikátní stavební soubor v Braníku.

Nové knihy v Pragensiích

„Praha je poslední z těch starých měst/ a ještě vlídněji nabízí/ takový kout, kde nehýbe se čas/ a stojí hodiny,“ píše v jedné básni o Praze Jaroslav Seifert. Zastavit čas a umožnit čtenáři vrátit se do života Pražanů třicátých let se podařilo Ferdinandu Bučinovi. Jeho dílo přibližuje monografie Fotograf a filmař Ferdinand Bučina 1909–1994. Ve schopnosti zachytit okamžik, citlivosti a poetice výrazu může dosud méně známý autor připomínat třeba K. Plicku nebo J. Štreita. Kniha zahrnuje i témata z Horňácka nebo Podkarpatské Ukrajiny.

Čas se zdá zastavit i v klášterních stěnách. Jejich podmanivou atmosféru a historii přibližuje publikace Tajemství pražských klášterů. Svazek se věnuje klášterům benediktinek u sv. Jiří, bosých karmelitek u sv. Benedikta, kapucínů na Hradčanech a voršilek u sv. Jana Nepomuckého.

Hned čtrnáct zastavení, od Prašné brány až na Hrad, nabízí stručný průvodce Karel IV.: Na Královské cestě s Dětskou operou Praha. Brožura seznamuje děti a mládež s korunovační cestou českých panovníků a na jednotlivých místech sleduje i historické hudební stopy.

Karel Prager a Družstvo pro výstavbu rodinných domků s ateliéry je název publikace, která se věnuje obytnému souboru v Braníku, navrženému v 60. letech známým architektem, a jeho osazenstvu. Kniha připomíná i ještě nedávno masivní fenomén družstevní výstavby.

Půjčte si novinky z pragensií!

Výběr a text Václav Drašnar, Oddělení pragensií.