
Další z přednášek cyklu „Vše, co jste chtěli vědět o jídle a báli jste se zeptat“ se zaměří na na mikrobiom v našich střevech.
Známé rčení praví: „Jste to, co jíte.“ Pokud se ale podíváme na mikrobiom v našich střevech, platí spíše: „Oni jsou to, co jíme my.“ Náš jídelníček do značné míry určuje, kdo v našich střevech žije, a především, jakou činnost tam vykonává. V průběhu staletí se názory na to, co je a není zdravá strava, mnohokrát proměnily. Jedno však dlouho zůstávalo stejné – stravu jsme posuzovali jen v jednoduchém vztahu jídlo–člověk. Až v posledních letech si uvědomujeme, že nejsme izolovaná entita, ale holobiont tvořený mnoha formami života. Všechno, co děláme, má proto dopad i na miliardy našich mikrobiálních spolubydlících. Přednáška se zaměří na to, jak se dnešní strava liší od jídelníčku našich předků, jak náš současný životní styl ovlivňuje činnost střevního mikrobiomu, a co to znamená pro naše zdraví.
Na tyto a další otázky bude na své přednášce odpovídat antropoložka jídla PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D. z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, a doc. RNDr. Monika Cahová, PhD. Z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).
Doc. RNDr. Monika Cahová, PhD.
vystudovala Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy, kde rovněž
obhájila svou disertační práci. Postupně pracovala v Ústavu
molekulární genetiky AV ČR, Výzkumném ústavu biofarmacie a veterinárních
léčiv a od roku 2000 pracuje v Institutu klinické a
experimentální medicíny (IKEM). Zabývá se výzkumem vztahu střevní
mikrobioty a nepřenosných civilizačních chorob, zejména diabetu 2. typu a
některých onemocnění gastrointestinálního traktu. Jejím koníčkem je
studium vlivu diety na složení a funkci střevního mikrobiomu, je velkým
fandou rostlinných diet.
