Vybíráme
29. 11. 2021, WEBREDAKTOR

Máte chuť na vánoční koncert, setkání, divadlo, přednášku, workshop či třeba swap a nebo jen toužíte z pohodlí domova sledovat něco online? Uvařte si horký šálek a nahlédněte do výběru z naší nabídky.

Loutkový advent

Městská knihovna v Praze spravuje od listopadu Sál Žatecká, který můžete znát jako původní prostor divadelního souboru Říše loutek v Žatecké ulici. V něm proběhne opakovaně pod taktovkou souboru Loutky v Nemocnice divadelní hra pro rodiče s dětmi Cesta do Vánoc, která malé i velké diváky provede biblickými příběhy od stvoření světa přes narození Ježíška až nakonec společně dorazíme do Vánoc, do těch letošních, pod stromeček. Hra vznikla ve spolupráci se studenty DAMU a režisérkou Markou Míkovou. Sál Žatecká nabídne také hry souboru Říše loutek. Kdo by se například nemohl dočkat Štědrého večera, může si čekání zpříjemnit 24. 12. 2021 od 10:00 hodin dopoledne loutkovým příběhem O pejskovi a kočičce.

Swapy, balet, čtení, přednášky

Začínáte panikařit, protože nemáte vánoční dárky? Zkuste se zastavit na Adventním swapu v malešické pobočce. Přijďte vyměnit věci, které již nepotřebujete. Najdete zde oblečení, květiny, knihy i hračky či doplňky do domácnosti.

Ti, kteří preferují sborový zpěv, můžou zavítat 16. 12. 2021 na pobočku Hradčany, kde proběhne koncert pěveckého sboru Gabriel, jež má v repertoáru adventní i vánoční skladby české i z různých koutů světa.

Co číst v adventních fujavicích vám na akci Čtení na zimní měsíce poradí dramaturg Josef Straka a knihovník Vojtěch Vacek z Domu čtení. Raději než tipy na čtení byste přednášku? O Svatovítských zvonech bude vyprávět hlavní zvoník pražské katedrály Tomáš Stařecký. Jak se zvoní o slavnostech? Jaké výzvy čekaly na zvoníky při volbě nového papeže? Jsou mezi zvoníky i dámy?

Filmy a únikovka

Pro ty, kteří si chtějí užít především pohodu, ať už přímo doma nebo v sále Ústřední knihovny, máme také tipy. Nový český film Přání Ježíškovi a online přednášky Česká šlechta a Pomůže víc rozvojové pomoci? Více informací o nich si můžete najít na našich stránkách. Příjemný a zdravý advent!

Patříte mezi ty, které irituje vánoční atmosféra a nejraději byste udělali něco subverzivního? Zarezervujte si termín a zahrajte si únikovku Vražda v knihovně každé úterý od 17:00 hodin.

Text a výběr: Jana Baierová, oddělení komunikace

Tipy na adventní program

Pravidla pro návštěvníky akcí

Na akce nad 20 diváků bude umožněn vstup jen těm, kteří se prokáží očkováním nebo doloží prodělání nemoci v posledním půl roce. Respirátor je nutné mít nasazený nasazený po celou dobu představení.

Více na www.mlp.cz/podminkyucasti