Knihy
13. 2. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké nové knihy se objevily tento týden k půjčení? Knihy Simone De Beauvoir, Vanessy Onwuemezi, Tuvia Tenenboma a dalších.

Prostudujte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Beauvoir, Simone de: Velice lehká smrt

Kniha vypráví o posledních dnech autorčiny matky, u které v nemocnici náhodou objeví rakovinu.

Je to kniha, vzniklá ze silného citového prožitku, kniha otřesná, silně především depresivně působící a pravdivostí obrazu člověka, který se vší silou vůle úporně drží života a má touhu žít. Nad lůžkem nemocné matky se autorka vrací ve vzpomínkách do minulosti, vypráví o životě své rodiny. Vyprávění se nesnaží nic zamlčovat nebo přikrašlovat.

PŮJČTE SI

Onwuemezi, Vanessa: Temné končiny

Soubor povídek, v nichž se jednající postavy, pohybující se v téměř strašidelném prostředí na rozhraní s neskutečným jiným světem, pokoušejí realizovat ideály lásky a svobody, místo toho se ale propadají do hlubin odcizení, trapností a hanebností.

Nekonečná fronta lidí zoufale čeká na otevření osudové brány; mladá žena prchající před vlastní minulostí nalézá podporu v odborářském kolektivu pokojských; korporátní Šampion reflektuje své celoživotní počínání, zatímco pomalu umírá na podlaze kanceláře. Londýnská autorka Vanessa Onwuemezi omamným stylem vypráví o ztrátě, moci, tíživé paměti i potřebě lidské vzájemnosti.

PŮJČTE SI

Tenenbom, Tuvia: Po čem rabíni touží

Renomovaný izraelsko-americký novinář si tentokrát potřebuje po mnoha letech promluvit s ortodoxními židy v Jeruzalémě. Ukazuje se, že cesta do nitra sebe sama je nakonec ta nejobtížnější.

Autor tentokrát nemusel procestovat cizí zemi křížem krážem a najezdit tisíce kilometrů nebo mil. Přestože mu na rozdíl od jiných cest nešlo o zdraví či rovnou život, byla to zatím jeho nejtěžší cesta. Vydal se totiž do světa, kde sám vyrůstal. Do obtížně pochopitelného a proniknutelného světa ortodoxních Židů v Jeruzalémě.

PŮJČTE SI

Vojkůvka, Roman: Ušpinit se

Útlá novela s autorovým typickým hrdinou – desperátem žijícím osaměle na okraji společnosti, vypráví o rváči, kterého překvapivě dostihne vlastní svědomí.

Na počátku je nabídka, která se neodmítá. Zakázka pro svaly, jednoho kovového boxera, pár tisícovek pod rukou od kamaráda s nevěrnou manželkou. Vítejte v chlapském světě! Jenže, co v civilizovaném světě s rváčem jako vypadlým z dávného Bronxu? Co s touhle spravedlností? Ulice, chlast, rvačky, náhodní známí a vztahy. Vše funguje do doby, než se něco pokazí. Zatraceně hodně pokazí. A z rváče se stane chlápek na útěku.

PŮJČTE SI

Mishima, Yukio: Zlatý pavilon

V románu inspirovaném skutečnou událostí autor vykresluje pozoruhodný portrét mladého psychopata, novice zenového kláštera, který v roce 1950 zapálil japonskou národní kulturní památku Zlatý pavilon ze čtrnáctého století.

Dramatický příběh z poválečného období o neduživém koktavém novicovi, jehož si krása Zlatého pavilonu podmanila natolik, že nebyl schopen vést normální život. Předmět svého obdivu se rozhodl ovládnout tím, že ho zničí. Mišima tímto románem beletrizoval skutečnou událost, která se stala v roce 1950, a na jejím základě vytvořil pozoruhodný portrét mladého psychopata.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.